Tekst objavljen: 07.04.2017 13:45        


Naredne tri godine nije predviđeno povećanje cene električne energije, a proces finansijske konsolidacije restruktiranja EPS-a baziraće se pre svega na povećanju efikasnost i naplate, smanjenju gubitaka i optimizaciji broja zaposlenih, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. 

Antić: Nema povećanja cene struje naredne tri godine

"Međutim, mi imamo obavezu da zajedno sa Svetskom bankom i MMF pratimo ostvarivanje plana finansijske konsolidacije, ukupne odnose na tržištu i da procenjujemo i u odnosu na to donosimo odluke", rekao je Antić za Pink.

Prema njegovim rečima, postoji ozbiljna disproporcija u ceni električne energije, koja je, ocenjuje, u Srbiji zaista najniža u regionu i u Evropi i da još uvek postoji ozbiljna razlika između tržišne cene i cene EPS-a.

Pre svega, kaže ministar, vlada vodi održivu politiku s jedne strane, a s druge strane, odgovornu socijalnu politiku, tako da suštinski prati sve parametre, a jedan od njih je i socijalno-ekonomski momenat kod građana.

"Mi smo proteklih par godina, na primer, imali konstantno zahteve i predloge i od Svetske banke i od MMF-a da povećamo cenu električne energije i za dvocifrene procente. Bilo je godinama u kojima je uopšte nismo povećavali, a bilo je godina kada je bilo minimalnih povećanja cene", rekao je Antić.

Kako je dodao, daje se maksimalni napor da se ostvare ciljevi u drugim oblastima- povećanje naplate, smanjenje gubitaka, povećanje efikasnosti, optimizacija broja zaposlenih, uštede u javnim nabavkama i tako dalje.

Antić je naglasio da se planira da se poboljša naplata i izrazio nadu da je "valjda jasno da električna energija mora da se plaća" i naveo da EPS ima dobru naplatu kod najvećeg broja građana, više od 95 odsto.

"Moramo i to da unapredimo, jer, na kraju dana, nije pošteno da 95 odsto ljudi plaća svakog meseca, bake i deke prvo što urade kada dobiju penziju- odu i izmire svoje obaveze, a neki pokušavaju to da preskoče. Naprosto, nisu oni pametniji od svih ostalih", istakao je ministar.

Dodaje da, takođe, često ima primedbi da su "vrlo opušteni prema plaćanju tih računa"- upravo oni bolje stojeći, tako da ministar podvlači da se to neće tolerisati.

"Mi to ne tolerišemo, borimo se i to je već dalo određeno povećanje stepena naplate, a ključno povećanje koje definišemo do 2019, mora ipak biti od privrede. U ovom trenutku, bolje stojimo kod naplate kada su u pitanju građani, nego privreda", rekao je Antić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena električne energije električna energija struja cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana