Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 29.09.2020 13:10        


Vlasnicima preduzeća i preduzetnicima isporučivane su fakture, dostavljani diskovi uz račun, poštom slate uplatnice sa upisanim iznosom i to sve radi upisa u neki od privrednih registara

APR upozorava na pokušaj prevare i firmu koja naplaćuje upis u "privredni registar"

Svima je zajedničko da nemaju nikakve veze sa zvaničnim, ali da se zovu prilično slično, da nije obavezna registracija kod njih i da koristi od toga imaju najviše vlasnici firmi koji su ih pokrenuli. Pokušaj "Digitalne platforme" je poslednji u nizu, a do sada niko ko je pokušao na ovaj način da obmane privrednike - nije sankcionisan.

Preduzeće "Digitalna platforma" proteklih dana poslala je mnogim firmama dopis sa uplatnicom na kojoj je iznos od 4.500 dinara. U skladu sa "uslovima koji se nalaze na internet stranici" oni upis po toj tarifi nude samo do 12. oktobra, dok će naknadni upis koštati čak 15.000 dinara. Bez pojašnjenja u šta se upisuju, koja je svrha "Privrednog-registra.rs", kao i da iza njega stoji preduzeće osnovano februara ove godine. I da mu je jedina svrha marketing.

Agencija za privredne registre odmah je upozorila privrednike da ne nasedaju na dopis i da iza njega ne stoji zvanična državna institucija, niti je upis u taj registar obavezan. Zbog dovođenja u zabludu da je reč o upisu u registar koji vodi Agencija za privredne registre, APR će preduzeti sve aktivnosti koje im stoje na raspolaganju. To su preduzeli i u toku prošle godine, kada je sličnu prevaru, sa upisom u www.privredniregistar.rs, pokušalo privredno društvo Agencija "Registar usluga", koje je trenutno u likvidaciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- APR se prošle godine obratila MUP-u, Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu i RNIDS-u, zbog registracije domena www.privredniregistar.rs - objašnjavaju u APR. - Nadležne organe smo obavestili da nam se 25. juna 2019. obratio veliki broj građana, koji su putem pošte primili koverte sa uplatnicama na kojima su štampani iznosi od 2.000, 3.000, 6.000 i više hiljada dinara, sa svrhom uplate "upis u Privredni registar". Zbog pokušaja obmanjivanja javnosti, koje je dovelo do nastanka brojnih štetnih posledica po građane, Agencija je pozvala nadležne da preduzmu mere iz svojih nadležnosti, što su oni i učinili, s obzirom na to da su prestale žalbe građana sve do petka, 25. 9. 2020. kada nam se, ponovo, obratio veliki broj građana koji su primili poštom dopise za "upis u Privredni-registar.rs", uz uplatnice na kojima je odštampan iznos od 4.500 dinara.

Poznat model

U obaveštenju stoji da će naknada za upis u "Privredni-registar.rs" biti uvećana na iznos od 15.000 dinara, ukoliko se uplata ne izvrši do 12. oktobra 2020. godine, čime je u potpunosti primenjen prošlogodišnji model prevare, koji je osmišljen tako da je za plaćanje nižeg iznosa ostavljen kraći rok, čime je izvršen dodatni pritisak na privredne subjekte koji su plaćanje doživeli kao hitno i obavezno - pojašnjavaju u APR.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lažni upis upis u privredni registar digitalna platforma agencija za privredne registre prevara privredniregistar.rs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana