Tekst objavljen: 28.04.2015 10:02        


Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je uverenje da će početkom maja Atina postići dogovor sa kreditorima, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom. "Naš cilj je da, ako bude moguće, u ovoj nedelji postignemo prvi sporazum ili najkasnije iduće nedelje. Verujem da smo blizu (sporazuma)", rekao je Cipras u intervjuu za grčku televizijsku stanicu Star TV, prenosi danas agencija Frans pres.

Atina postiče dogovor sa kreditorima početkom maja

Grčki premijer je odbacio mogućnost održavanja prevremenih izbora, ako pregovori o paketu pomoći s međunarodnim kreditorima ne uspeju, ali nije odbacio mogućnost održavanja referenduma u slučaju da grčki kreditori ponude Atini sporazum koji je u suprotnosti sa Ciprasovim izbornim programom.

"Ako se nađem u poziciji da dogovor prevazilazi okvire mog mandata, nemam drugu opciju, sem da birači donesu odluku", poručio je Cipras, ocenivši da, ipak, neće biti potrebe za referendumom, jer će dogovora biti.

On je, takođe, naveo da je njegova vlada spremna da razmotri brojne privatizacije, kao i da nastoji da sklopi ugovore o partnerstvu za ključne projekte, uključujući upravljanje lukom Pirej, za koju je Kina jako zainteresovana.

"To će biti naše koncesije, ako bude sporazuma", izjavio je Cipras.
Cipras je juče napravio izmene u timu koji u ime Atine pregovara sa međunarodnim kreditorima, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, budući da na tom planu nije ostvaren značajniji napredak u poslednja dva meseca, javila je francuska agencija Frans pres.

U saopštenju vlade je navedeno da će koordinator novog pregovaračkog tima biti zamenik grčkog ministra spoljnih poslova i 55-godišnji profesor ekonomije, Euklid Cakalos, dok će grčki ministar finansija, Janis Varufakis, biti zadužen za nadzor tima, javlja britanska agencija Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodni monetarni fond dogovor sa mmf grčka kriza grčka ekonomija Grčka kereditori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana