Tekst objavljen: 26.10.2015 12:58        


U zemljama srednje i istočne Europe, najviše novca za štednju bankama izdvajaju Austrijanci, čiji prosečni depoziti mesečno iznose 201 evro, a na začelju se nalaze građani Srbije sa prošečno 35 evra, pokazalo je istraživanje agencije IMAS za potrebe austrijske Erste grupe.

Austrijanci mesečno uštede 201 eur, Srbi 35 eur

Na drugom mestu su Slovaci s prosečnim iznosom štednje od 94 evra, Česi sa 76 evra, Hrvati koji mesečno prosečno uštede oko 60 evra, a slede Mađari (47 evra) i Rumuni (41 evra) i Srbi (35 evra).

Prosečni ušteđeni iznosi povećali su se u odnosu na prošlu godinu u svim zemljama, osim u Slovačkoj i Mađarskoj, a i ovog puta prednjace Austrijanci s 13 evra većim prosecnim iznosom štednje.

Velika većina građana, njih 90 odsto, kao glavni motiv štednje navodi potrebu stvaranja finansijskog zaleđa u slucaju iznenadnih situacija, a potom i potrebe manje ili veće kupovine, odnosno renoviranja (29 odsto), i stvaranje zaliha za "stare dane" (24 odsto).

Najveći broj ljudi odlučuje se na klasičnu štednju (41 odsto), a potom slede životna osiguranja, stambene štedionice, investicijski fondovi i dobrovoljno penziono osiguranje.

Muškarci su skloniji klasičnoj štednji od žena, dok se žene češce od muškaraca odlučuju za stambenu štednju i životna osiguranja. Takođe, istraživanje pokazuje da se kontinuirano smanjuje postotak građana koji ušteđeni novac drži u kuci. Ove godine taj udeo iznosi 17odsto, za razliku od 25 odsto prošle, i 21odsto 2013. godine.

Na pitanje da li su dovoljno upućeni u finansijske teme i bankarske proizvode, čak 32 odsto žena odgovorilo je da nije zadovoljno nivoom svog znanja, dok su muškarci bili nešto manje kriticni pa je njih 20 odsto reklo da nema dovoljno znanja o tim temama.

Ispitanici smatraju da su za finansijsku pismenost podjednako odgovorne škole (26 odsto), vlada i javne institucije (23 odsto), porodica (21odsto) i banke (19 odsto). Žene ipak smatraju da je najveća odgovornost na porodici (25 odsto), dok muškarci kao najodgovornije vide vladu i javne institucije (28odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štednja u evrima kamate na štednju banke finansijska pismenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana