Tekst objavljen: 19.03.2015 16:39        


Kada kupujete novi automobil na izboru su vam tri načina plaćanja: gotovina, kredit ili lizing. Malo ko u današnje vreme može isplatiti odmah sve u gotovini, a ako ste među tim srećnicima sledeće dve opcije vas ne moraju zabrinjavati: kredit ili lizing?

Automobil na lizing ili na kredit

Ukoliko se odlučite na kredit, banci plaćate mesečne rate kredita uz kamate, a vozilo je na kraju u vašem vlasništvu i na vaše ime. Ako kupujete vozilo kao fizičko lice kredit je isplativiji način finansiranja nego lizing, jer su mesečne rate niže, ali treba biti oprezan jer je kod kredita kamata koju plaćate banci podložna promeni.

S druge strane, ako ste preduzetnik, lizing je bolji način kupovine, jer kompanije plaćaju lizing iz prihoda firme, odnosno troškovi vozila su zapravo troškovi poslovanja, a to je takođe dobro rešenje jer ne
zahteva veliku količinu finansijskih sredstava u jednom trenutku. Leasing je model finansiranja gde vi pri tom niste vlasnik tog vozila, već je prvi vlasnik vašeg vozila lizing kuća od koje ste kupili vozilo. Mesečno plaćate rate uz kamate, ali vozilo do kraja otplate neće biti u vašem vlasništvu.

Leasing je dobra opcija ako ne možete dobiti kredit, a nakon isteka lizinga moći ćete to isto vozilo otkupiti po ceni znatno nižoj od prodajne. Ukoliko želite menjati vozilo tokom lizing ugovora, cena novog vozila će biti umanjena za iznos koji ste platili za prvo vozilo korišćeno na lizing, tako da je to dobra odluka ako često menjate automobil. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najmom se ostvaruju i poreske prednosti, a lizing kuće odobravaju kredite do 80 posto vrednosti vozila. Kamate su po pravilu fiksne, dok su kod kredita podložne promenama. Kod kredita je takođe teže prodati postojeće vozilo, ili ga zameniti novim, jer ste kreditno obavezni prema banci, pa se prilikom prodaje vozila na novog vlasnika prebacuje i otplata kredita.

Postoje dve vrste leasinga: operativni lizing i finansijski lizing, a oba leasinga pogodnija su za zanatlije i preduzetnike.

 Kod finansijskog lizinga vlasnik vozila je lizing kuća, dok je osoba koja je korisnik vozila u potpunosti odgovorna za to vozilo. Finansijski lizing prilično je sličan kupovini vozila na  kredit.


Operativni lizing se od finansijskog razlikuje utoliko što ga preduzetnik ne mora imati evidentiranog u poslovnim knjigama, ali kao i kod finansijskog on nije vlasnik vozila. 



Kada je reč o plaćanju nude se razne mogućnosti, od popusta na gotovinsko plaćanje, preko lizinga i različitih kredita ... Sve na prvi pogled izgledaju privlačno, ali potrebno je dobro razmisliti i istražiti svaku opciju pre nego se odlučite za kupovinu automobila.

1 komentar

  1. User image
    Milutin 25.03.2018 23:14

    Date su činjenice kratko i jasno. Mana je što nije dat primer za svaku mogućnost i kroz primer poredjenje raznih mogucnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobil lizing operativni lizing finansijski lizing auto lizing auto kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana