Tekst objavljen: 08.10.2015 15:53        


Banca Intesa i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavilesu danas program podrške razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji pod nazivom „Žene u biznisu“ u prisustvu visokih predstavnika dve institucije, Vlade Republike Srbije i diplomatskog kora.

Banca Intesa i EBRD predstavili program- Žene u biznisu

Za realizaciju programa EBRD je obezbedila kreditnu liniju od 5 miliona evra čija sredstva Banca Intesa plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pokretač je borbe za jednak položaj žena i muškaraca u Srbiji. Ekonomsku nemoć žena ne smemo više da dozvolimo. Ta borba nije laka i zato cenimo svaki napor i svaki projekat koji može da pomogne.

EBRD je kroz dosadašnje programe za podršku malom biznisu osnažio liderske i poslovne kapacitete 200 preduzetnica u Srbiji. Verujem da će i u novim programima, o kojima smo razgovarali i sa predsednikom EBRD nedavno u Beogradu, biti prostora za još projekata ženskog preduzetništva“, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Za kredite mogu aplicirati preduzeća i preduzetničke radnje kojima rukovode žene, a posluju najmanje 15 meseci. Sredstva se odobravaju za finansiranje obrtnih sredstava i investicija sa fiksnom kamatnom stopom od 5,5 odsto na godišnjem nivou i u maksimalnom iznosu do 500.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

„Ekonomsko osnaživanje žena odavno više nije samo pitanje rodne ravnopravnosti, već ključni preduslov održivog privrednog rasta i društvenog napretka, i zato je kreiranje uslova za razvoj ženskog preduzetništva važan zadatak države i privatnog sektora. Kao vodeća banka na tržištu Srbije i najveći kreditor domaće privrede Banca Intesa aktivno doprinosi ovom cilju, o čemu govori i činjenica da smo bili prva banka na tržištu koja je još 2006. preduzetnicama omogućila pristup finansiranju kroz specijalne kredite koji prate njihove specifične potrebe. Kreditna linija Evropske banke za obnovu i razvoj dodatno će osnažiti naš potencijal da doprinesemo afirmaciji žena u biznisu i jačanju njihove uloge u privrednom životu naše zemlje“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Zajmovi za obrtna sredstva plasiraju se sa maksimalnim periodom otplate do 36 meseci uz grejs period do 6 meseci koji je uračunat u period otplate, dok pozajmice za investicije imaju rok otplate od 37 do 60 meseci i grejs period do 12 meseci koji je uključen u period na koji se kredit odobrava. Za kredite sa rokom otplate do 36 meseci i iznosom do 25.000 evra potrebna su samo minimalna sredstva obezbeđenja u vidu menica.

Preduzetnice zainteresovane za kreditmogu koristiti i savetodavnu podrškulokalnih konsultanata u okviru programa po principu sufinansiranja troškova konsultantske usluge, takođe učestvujući u interaktivnim radionicama i seminarima gde će imati priliku da podele iskustvo sa drugim preduzetnicama. Pored toga, korisnicama kredita Banca Intesa nudi i dodatni paket usluga koji uključuje specijalnu ponudu za kupovinu komercijalnih vozila putem lizinga, oslobađanje naknade za vođenje Intesa Hit tekućeg računa korisnici kredita i zaposlenima u firmi u periodu od godinu dana, kao i oslobađanje naknade za elektronsko bankarstvo, uz povoljnije uslove za prekoračenje po tekućem računu preduzeća.

„Verujemo da osnaživanje žena kroz jačanje njihove uloge u privredi svake države predstavlja značajan deo iskorišćenja ekonomskog potencijala. Zahvaljujući donatorskoj podršci Italije, Luksemburga, Švedske i specijalnog akcionarskog fonda EBRD, ovaj program će podržati preduzetnice širom zapadnog Balkana“,rekao je Daniel Berg, direktor kancelarije EBRD u Beogradu.

“Takođe nam je drago što možemo da se nadovežemo na dugogodišnju saradnju sa Banca Intesa u oblasti podrške malim i srednjim preduzećima i proširimo postojeću podršku u Srbiji i na biznise koje vode žene.”

Kroz program „Žene u biznisu“ EBRD planira da kreditnim linijama u ukupnoj vrednosti od 20 miliona evra podrži žensko preduzetništvo u zemljama zapadnog Balkana. Vlada Švedske je obezbedila 3,6 miliona evra kako bi pomogla lokalnim bankama u razvoju finansijskih proizvoda koji prate potrebe ženskog preduzetništva, ali i obezbedila preduzećima kojima upravljaju žene znanje koje im je potrebno za razvoj i unapređenje poslovanja, dok je Luksemburg izdvojio sredstva u iznosu od 1,5 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    vesna 17.07.2017 22:04

    bila sam u intezi.preduzetnica sam i zena,pitala za kredit,pomoc.....nista mi nisu rekli o ovom programu. kako da dodjem do pravih ljudi

  2. User image
    Jasmina 19.02.2019 16:20

    Da li za taj kredit mogu aplicirati i one zene koje nemaju otvorene t.r u banci?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za preduzetnike banca intesa preduzetnice žene u biznisu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana