Tekst objavljen: 27.06.2022 14:40        


Godinama unazad raditi u banci u Srbiji bilo je prestiž. Sa privatizacijom i dolaskom velikih svetskih igrača na naše tržište, posao u banci često se nazivao poslom iz snova: zarade su bile dobre, sistem uređen, pravila jasna...

Bankama nedostaju profili radnika čije plate idu i preko 2000 evra


Sa dolaskom pandemije, a potom i rusko - ukrajinske krize, promenila su se i pravila poslovanja u bankama, i upravo su nove okolnosti nametnule i potrebu banaka za više stručnih kadrova kojih danas jednostano nema na tržištu. Bankari ih zovu podrškom, komplajans funkcijom i danas su, pored prilično dobrih zarada, definitivno deficitarno zanimanje na domaćem finansijskom tržištu.

- Rade na poslovima usklađivanja sa svim propisima, domaćim i stranim, i sa svom mogućom regulativom i zakonima na koje se oslanjaju i banke. Obično su to pravnici, mada nužno ne moraju i da budu, a osnovni posao im je da bankama pružaju podršku i da brinu o usklađenosti sa svim mogućim regulatornim okvirima, bilo da dolaze sa domaćeg ili međunarodnog tržišta - kaže naš izvor .

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Potrebu banaka sa sve većim brojem ovakvih kadrova iznedrile su nove okolnosti poslovanja do kojih je došlo poslednjih godina tokom korone, a potom i ovogodišnje nove globalne okolnosti.

U bankama su to timovi ljudi, najmanje ih imaju po četvoro. Eksperti zarađuju na nivou direktora nekog sektora u banci, što je oko 2.000 evra u proseku, a saradnici imaju manje zarade.

1 komentar

  1. User image
    Сања 05.12.2022 11:47

    Да ли вам је потребан дипломирани правник у Крушевцу?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposlenje u banci compliance podrška posao banke bankari banke u srbiji posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana