Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 04.05.2015 12:02        


Izvršni direktori četiri najveće grčke banke pozvali su vlasti u Atini da što pre postignu sporazum sa međunarodnim kreditorima u cilju okončanja neizvesnosti i vraćanja privrede na put rasta.

Bankari pozivaju na brzi dogovor Atine i kreditora

Lideri Nacionalne banke Leonidas Frangijadakis, Alfa banke Dimitrios Mancunis, Pireus banke Antimos Tomopulos i Eurobanke Fokion Karavijas naglasili su potrebu da pregovori između Grčke i njenih kreditora uskoro budu okončani uz sporazum koji bi obezbedio budućnost Grčke u evrozoni i doveo njenu ekonomiju na dugoročni put održivog rasta, piše list Katimerini.

"Vremenski faktor je veoma značajan i bila bi šteta da Grčka ne iskoristi pozitivno ekonomsko okruženje nastalo zahvaljujući monetarnom labavljenju koje je pokrenula Evropska centralna banka i značajnom padu cena nafte", rekao je Frangijadakis.

"Ključno je odagnati neizvesnost, ne samo za kreditni sektor već za celokupnu ekonomiju", rekao je Mancunis, dok je Tomopulos poručio da ključ privrednog oporavka leži u prekidu ciklusa nedovoljnog finansiranja i odliva kapitala.

"Grčka trpi dugotrajne kreditne pritiske i neizvesnost koja ugrožava ekonomiju. Takva situacija ne može da se nastavi. Vreme je ključni parametar i potrebno je postići realističan sporazum sa kreditorima što pre, a taj sporazum treba da prihvati većina političkih partija, kao što je to bio slučaj u Portugaliji, Irskoj i na Kipru", rekao je Karavijas.

Dugotrajna nezivesnost već se odrazila na osnove ekonomije, kao što je bruto domaći prozivod (BDP), koji je u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu potonuo 1,3 odsto, nakon rasta od 1,5 odsto iz prethodnog tromesečja. Analitičari veruju da je u prvom kvartalu 2015. evidentiran nulti rast BDP-a.

"Ukoliko ne dođe do sporazuma sa našim partnerima, to bi imalo nesagledive posledice po grčku ekonomiju, a i šire", upozorio je guverner grčke centralne banke Janis Sturnaras.

Odliv kapitala iz grčkih banaka nastavljen je u aprilu, a trend odliva depozita uticao je i na grčke akcije i obveznice. Procenjuje se da se od decembra 2014. do aprila 2015. iz grčkih banaka odlilo oko 30 milijardi evra, a dosta inostranih investitora povuklo se sa grčke berze, što je rezultovalo povlačenjem oko 500 miliona evra.

Odliv kapitala iz Grčke ozbiljno je ugrozio sposobnost te zemlje da finansira ekonomiju i preduzeća. Pored toga, zamrzavanje privatizacija i smanjenje stranih direktnih investicija umanjili su šanse da će uskoro doći do privrednog oporavka, piše Katimerini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija grčke banke dogovor ministara finansija Grčke dogovor sa mmf

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana