Tekst objavljen: 26.11.2013 9:30        


Kašnjenje građana, pre svega u otplati stambenih kredita, još nije alarmantno, kako kažu nadležni, ali su banke aktivirale oko 500 hipoteka. Analitičari procenjuju da će se trend nastaviti i u narednom periodu. U ovoj godini Naconalna korporacija za osiguranje ovih zajmova je na sebe preuzela obavezu da otplaćuje rate za oko 100 pozajmica.

Banke aktivirale 500 hipoteka: Otkazi otežali otplatu

Banke su za desetak godina odobrile oko 85.000 stambenih kredita u vrednosti od nešto više od 380 milijardi dinara ili 3,5 milijardi evra.

ODUZETO NIKO NEĆE

Kuće i stanovi koje su banke oduzele vlasnicima jer su prestali da plaćaju rate za stambeni kredit - prodaju se u proseku po godinu i više dana. Za osam godina samo je 30 oduzetih stanova našlo nove kupce. Oglasa za oduzete stanove je sve više. Tako se i na sajtu Nacionalne koorporacije nalazi 179 nekretnina za koje se traže novi vlasnici.
To je polovina od ukupno odobrenih svih zajmova stanovništvu. Od toga, blizu 5.000 korisnika ove pozajmice, pre svega onih u švajcarskim francima, ne može više da otplaćuje rate.

Banke same na svojim sajtovima oglašavaju prodaju oduzetih nekretnina ili ih šalju na licitaciju, ali malo je zainteresovanih kupaca iako su u mnogim slučajevima cene niže nego na tržištu.

- Nažalost, trend neplaćanja rata za stambene kredite će se nastaviti i u narednom periodu - smatra Đorđe Đukić,profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

- Najveći problem je što građani ostaju bez posla ili ne primaju plate. Najava da će biti otpuštanja u javnom sektoru znači da će biti više ljudi koji neće moći da otplaćuju svoje stambene kredite. Najviše ovih zajmova je upravo i odobreno zaposlenima koji rade u javnim preduzećima, jer su oni najviše mogli da se i zaduže zbog visine primanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija izbeći hipoteku hipoteke hipoteka aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana