Tekst objavljen: 17.11.2015 14:54        


Nova razvojna banka BRIKS-a i Azijska banka za infrastrukturne investicije (AIIB), iza koje stoji Kina, doprineće jačanju i stabilnosti globalnog finansijskog sistema, ocenjuje ruski predsednik Vladimir Putin, a prenosi Russia Today.

Banke BRIKS-a i AIIB će ojačati finansijski sistem

"Rusija aktivno učestvuje u poslovima novih finansijskih institucija, kao što su banka BRIKS-a i Azijska banka za infstrastrukturne investicije. Uveren sam da će njihove aktivnosti pomoći razvoju azijsko-pacifičkog regiona i jačanju globalnog finansijskog sistema, čineći ga stabilnijim", napisao je Putin u jednom novinskom članku, uoči samita organizacije Azijsko-pacifička ekonomska saradnja (APEK), koji počinje sutra na Filipinima.

Ruski predsednik je dodao i da Rusija preduzima sve što je u njenoj moći kako bi uspostavila pogodno poslovno okruženje.

Banku BRIKS-a su 2014. godine formirali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, s ciljem promovisanja održivog razvoja u članicama BRIKS-a. Banka je počela sa radom u julu ove godine u Šangaju, sa početnim kapitalom od 50 milijardi dolara.

Kineska banka AIIB otvorena je u oktobru 2014. godine i u svom sastavu ima 57 zemalja-osnivača iz Azije, Evrope, Latinske Amerike, Afrike i Okeanije. Banka će finansirati infrastrukturne projekte u azijsko-pacifičkom regionu, kao što su putevi, železnice i aerodromi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Azijska banka za infrastrukturne i AIIB Russia Today

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana