Tekst objavljen: 01.10.2016 16:00        


Olakšice koje je pripremila Narodna banka Srbije pojeftiniće i problematične kredite. Svaka pozajmica klasifikovaće se posebno, što će omogućiti novo zaduživanje onome ko to želi.

Banke časte i loše klijente

Od 1. oktobra Narodna banka Srbije, saznaju "Novosti", omogućiće bankama da lakše i pod povoljnijim uslovima odobravaju kredite jednom delu klijenata koji do sada nisu mogli da se zaduže, ili su se zajmili po znatno većim kamatama od uobičajenih.

Bankari će samo za zajmove koji se ne otplaćuju redovno izdvajati poseban novac, odnosno rezervaciju za rizik, dok za ostale obaveze koje se regularno izmiruju neće biti ovog nameta. To omogućava bankama da se rasterete i da odobravaju kredite i klijentima koji su bili problematični.

Tako na primer, ukoliko građanin redovno otplaćuje ratu za gotovinski kredit, a kasni po kreditnoj kartici, banka će morati da izdvaja dodatna sredstva samo za karticu, a ne i za keš pozajmicu, kako je bilo do sada. Praktično, klijent nije potpuno loš, odnosno pripada takozvanoj "D" kategoriji, ako jedan kredit otplaćuje redovno, a po drugome kasni.

Bankari su očekivali da će se potpuno ukinuti rezervacija, ali od toga, po svemu sudeći, nema ništa. Kako kažu ekonomisti, banke bi bile u tom slučaju u prilici da rasterete troškovnu stranu i plasiraju više sredstava, s jedne strane, ali bi im to donelo i povećane rizike na nešto duži rok, s druge.

- Jednoj grupi građana to bi donelo olakšanje s obzirom na to da bi brže došli do neophodnog novca za tekuće potrebe, dok bi drugoj, manje opreznoj, to stvorilo mogućnost novog zaduženja, a sutra šta bude - ističe Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

- Uprkos činjenici da bi ovakav potez odgovarao stanovništvu i bankama, kao i da bi imao čak i blag stimulativni efekat na privredu putem podizanja tražnje, regulatorni organi će teško posegnuti za njim.

Naime, samo jedna izmena odluke NBS o klasifikaciji plasmana za stanovništvo, koja će stupiti na snagu 1. oktobra ove godine, odnosi se na procenu na nivou pojedinačne kreditne izloženosti građana, gde se klasifikacija obavlja na nivou svakog pojedinačnog zajma od tog dužnika. Ako je jedno potraživanje problematično, ostala se ne klasifikuju, automatski, kao problematična.

Ukoliko građanin kasni po gotovinskom ili potrošačkom kreditu, a ne kasni po stambenom, ova izmena daje mogućnosti da se svaki plasman klasifikuje zasebno, odnosno da stambeni koji je uredan ne ide u lošu kategoriju te da se u skladu s tim izdvaja i veća rezervacija.


PODACI KREDITNOG BIROA

Banke su do sada zbog kašnjenja duže od dva meseca po kreditu, a koje je evidentirao Kreditni biro odbijali klijente da se ponovo zadužuju, iako su izmirili obaveze. Zabrana je trajala do tri godine, za zajmove, a do godinu dana za kreditne kartice. Sa novim propisom ta situacija bi se promenila i "loši" klijenti bi mogli da se zadužuju, iako su u bazi Kreditnog biroa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
loši klijenti banke klijenti banke neplatiše

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana