Tekst objavljen: 04.07.2014 13:23        


U poslednjih pet meseci u Srbiji se smanjio broj korisnika kreditnih kartica za skoro 8.000, podatak je Kreditnog biroa. Pad životnog standarda i sve teža otplata kredita teraju banke na veću opreznost pri odobravanju pozajmica i produžavanja kreditnih kartica, prenosi RTS. 

Banke na oprezu: Za rizičnije klijente skuplji krediti

Raško Tomašević iz Kredit agrikol banke kaže za RTS da je potrebno da klijent ima stalna primanja i da su ona redovna, što banke proveravaju u poslednja tri meseca i poslednjih šest meseci.

Građani Srbije daleko su manje zaduženi po osnovu kreditnih kartica nego zemlje u okruženju, posebno zemlje Zapadne Evrope. Klijente koji kasne u otplati rate za kreditnu karticu oko 60 dana banke će uglavnom prijaviti Kreditnom birou. To znači da će biti na crvenoj listi bez nade da će, nekoliko godina, ponovo moći da se zaduže.
- Ako dajemo rizičnijim klijentima onda cena koštanja mora biti veća jer su naši troškovi kao banke veći. Za sve ostale proizvode zasniva se na toj individualnoj proceni, banke najčešće imaju neki donji limit ispod koje plate, odnosno penzije ne daju - objašnjava Tomašević.

Poznavaoci prilika tvrde da je bankama više nego ranije postalo važno da li je zaposlenje klijenta sigurno. To naročito utiče na krajnju odluku, da li će neko i dalje moći kreditnom karticom da plaća ili kupuje.

- Zakon o radu koji je u pripremi još uvek ne donesi jasno šta će biti po pitanju odredaba za koje su se oni vezivali. To su zaposlenje za stalno, onda na neodređeno, određeno nešto za šta su se oni ranije vezivali po pitanju rizika koji oni preuzimaju i to je jedan trenutak kada one opreznije pristupaju u obnovi saradnje - rekao je za RTS Dušan Uzelac iz portala Kamatica.

Već godinama su građani redovniji u vraćanju kredita od privrede, ali primetno je da i oni više nego ranije kasne u otplatama, tvrde ekonomisti. Pojačanu opreznost banaka, ipak ne vide kao oštru meru protiv korisnika kreditnih kartica.

- Mislim da ovo i nije toliko loše za građane zato što ih u suštini banke na neki način sprečavaju da upadaju u dužničko ropstvo, odnosno da se zadužuju po veoma visokim kamatama - smatra Goran Nikolić, ekonomista.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
klijent banke klijenti banke krediti banke zaduživanje prezaduženost zaduženost kamate na kartice kamate na karticu kamate na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana