Tekst objavljen: 28.10.2013 14:15        


Indeksi Beogradske berze zabeležili su promenljivo kretanje protekle nedelje. Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio je 0,67% na 519 poena, dok je Belex Line porastao 0,17% na 1.031 poen. Ukupan promet iznosio je gotovo milijardu dinara (8,6 miliona evra), što je treći najviši promet od početka godine.

Banke se "vratile" na berzu, promet premašio milijardu

Ipak, treba imati u vidu da je prometu najviše doprinela blok transakcija, isto kao i u nedelji pre ove, ali ovaj put transakcija je zabeležena na AIK banci (AIKB). Strani investitori učestvovali su sa 87% u ukupnom trgovanju. I ovo je delom posledica pomenute transakcije jer je prodavac u bloku izvesno bila Nacionalna banka Grčke – NBG.

Zanimljivo je bilo i kod Univerzal banke (UNBN) gde je isprometovano 28,8 miliona dinara, a gro prometa realizovano je na ceni od 350 dinara. Cena na kraju nedelje iznosila je 400 dinara, pa je ova banka bila dobitnik nedelje sa 5-dnevnim rastom od 13%. Ovakav promet i rast posledica su najave Atlas grupe da planira da dostigne 30% udela u ovoj banci kao i da se planira dokapitalizacija.
Ove nedelje dominirale su bankarske hartije posle duže vremena. AIK banka je bila ubedljivo najtrgovanija hartija usled prodaje najverovatnije celog paketa NBG po dogovorenoj ceni od 1.476 dinara na kraju nedelje.

Promet u bloku iznosio je 665,7 miliona dinara, dok je u ostatku nedelje ostvareno još samo 2 miliona dinara trgovanja. Ako je u pitanju NBG, onda je verovatno ova transakcija posledica ranije odluke ove banke da proda svoj udeo u bankama jugoistočne Evrope.

I prioritetne akcije AIK banke (AIKBPB) videle su ogroman promet, a razlog je isti kao i za obične akcije. Ukupno trgovanje iznosilo je 52,8 miliona dinara a prosečna cena bila je 815 dinara.

I Komercijalna banka (KMBN) je takođe videla ogroman promet nakon što je sredinom nedelje upareno oko 30 hiljada akcija na 1,260 dinara.

Jubmes banka (JMBN) koja se vratila na nivo od 7,000 dinara, bila je prvi pratilac na ovoj lestvici sa skokom od 7,7%. Čačanska banka (CCNB) se našla na listi gubitnika sa padom od 8,2% na 11.015 dinara ali sa samo 4 akcije u trgovanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke indeksi akcije berza Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana