Tekst objavljen: 03.09.2015 13:27        


Hrvatski plan o konverziji 3,4 milijarde dolara kredita u švajcarskim francima u evre krši zakone Evropske unije i bilateralne ugovore o ulaganju, ocenila je grupa banaka u stranom vlasništvu koje posluju u Hrvatskoj i najavila pokretanje sudskog spora protiv Vlade Hrvatske. 

Banke: Tužićemo hrvatsku vladu

Erste Grupa Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Grupa Alpe Adria AG podneće tužbu protiv hrvatske vlade ukoliko ne odustane od zakona o konvertovanju kredita u "švajcarcima" u evre, po istorijski niskoj kamati, piše u zajedničkom saopštenju ovih banaka, koje prenosi agencija "Blumberg".

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac izjavio je prošle nedelje za državni radio da vlada planira da ponudi svim korisnicima kredita u "švajcarcima" njihovu konverziju u evre i da će banke imati tri meseca da se pripreme za to nakon što parlament odobri zakon, navodi njujorška agencija.

Prošle sedmice Vlada Hrvatske najavila je zakonski predlog o konverziji svih kredita u "švajcarcima" u evro, uz otpis dela glavnice kredita, pri čemu bi trošak takvog rešenja snosile banke.

"Ozbiljno smo zabrinuti ovakvim razvojem i izjavama iz Vlade Republike Hrvatske... Prinudna konverzija, bez razmatranja situacije sa prihodima ili sposobnosti klijenta da servisira dug, predstavlja grubo retroaktivno menjanje ugovora", ocenjuju banke.

Povodom pojedinih informacija objavljenih u hrvatskim medijima, da je Zagreb dužan da dobije odobrenje Brisela i Evropske centralne banke u vezi sa najavljenim zakonom, oglasila se portparolka Evropske komisije Vanesa Mok, koja je rekla da to telo nije dobilo od Hrvatske obaveštenje o nameri da donese zakon o konverziji kredita, niti je hrvatska vlada dužna da to učini.

"Nismo dobili nikakvo obaveštenje, ali zemlje članice i ne moraju o tome da obaveštavaju Evropsku komisiju", rekla je Mok u utorak, odgovorajući na pitanje novinara u Briselu, preneo je portal Seebiz.
Ona je dodala da Komisija do sada nije dobila nikakve pritužbe u vezi s tim najavljenim zakonskim rešenjem.

Kao i u drugim istočnoevropskim zemljama, uključujući Mađarsku i Poljsku, hipotekarni i potrošački krediti u francima su, piše "Blumberg", bili popularni u Hrvatskoj, jer su imali niže kamate od kredita u kunama, nacionalnoj valuti.

Ovi krediti su postali "politički" problem nakon što je Švajcarska ukinula limitiranje deviznog kursa franka u januaru, što je dovelo do uzleta švajcarske valute, podseća američka agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Hrvatska konverzija kredita kredit u štvajcarcima švajcarac u euro banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana