Tekst objavljen: 13.07.2015 15:27        


Grčke banke, koje su zatvorene već dve nedelje nakon masovnog povlačenja sredstava, ostaće "pod katancem" do daljeg, izjavio je danas zvaničnik grčkog Ministarstva finansija, ne precizirajući kada bi banke mogle biti otvorene.

Banke u Grčkoj zatvorene do daljeg

Vlada u Atini je pre dve nedelje zatvorila banke i uvela kontrole kapitala, ograničavajući iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno, u nastojanju da spreči kolaps bankarskog sistema, prenosi Rojters.

Grčka je danas, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da obezbedi sporazum o trećem, preko potrebnom paketu međunarodne finansijske pomoći, kao i da izbegne izlazak iz evrozone.

"Imali smo samo jedan cilj - da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili", rekao je novinarima jutros predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, dodajući da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

Grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis izjavio je tokom vikenda da će kontrole kapitala koje su nametnute grčkim bankama ostati na snazi najmanje još dva meseca.

Evropska centralna banka (ECB) je danas zadržala dosadašnji nivo ograničenja hitnih sredstava za grčke banke na 89 milijardi evra, rekao je za Frans pres izvor iz banke.

Obim sredstava Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za grčke banke je tako ostao na nivou utvrđenom 27. juna, kada je Grčka sazvala referendum na kom je potom odbacila prethodni predlog međunarodnih kreditora.

Premijer Španije, Marijano Rahoj, pohvalio je sporazum Grčke i partnera iz evrozone, navodeći da će on omogućiti jačanje grčke ekonomije i evrozone kao celine. "Mislim da je sporazum dobar. Sad je ključno da svako uradi svoj deo posla i ispoštuje svoje obaveze", rekao je Rahoj.

Lideri Italije, Francuske, Nemačke i Britanije takođe su danas pozdravili sporazum Atine i Brisela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija međunarodni kreditori frans pres banke ecb grčke banke Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana