Tekst objavljen: 09.06.2014 10:30        


Potpredsednica Svetske banke Lora Tak ocenila je da je jedan od najvećih problema bankarskog sektora u Srbiji visok udeo nenaplativih kredita od skoro 30 odsto i podsetila da naša zemlja i dalje plaća penale na deo kredita od 619,81 milion dolara, koje još nije povukla.

Banke u Srbiji najviše "muče" nenaplativi krediti

Tak je upozorila da visok udeo loših zajmova doprinosi slaboj kreditnoj aktivnosti banaka i sporom ekonomskom rastu zemlje. Ona, naime, smatra da trenutno zakonodavstvo u Srbiji ne pogoduje rešavanju problema nenaplativih kredita.

- Zakoni pre idu na ruku dužnicima nego kreditorima, a s druge strane problem komplikuje i nespremnost banaka da prepoznaju gubitke - rekla je Tak za agenciju Tanjug.

Narodna banka Srbije bi zato, smatra ona, trebalo da igra veću ulogu kako bi pogurala banke da prepoznaju loše kredite. Trebalo bi, kazala je, uvesti štrože rokove za nelikvidnost i stečajni postupak.

- I druge mere bi mogle da budu razmotrene, poput uvodjenja efektivnijeg okvira za dobrovoljno korporativno restrukturiranje, ili drugačijeg tretmana računa u blokadi, tako što bi se obezbedili adekvatni podsticaji u vidu razmene duga za kapital - navela je Tak koja je nedavno boravila u Beogradu.

Ona je podsetila da je sada samo bankama dozvoljeno da kupuju nenaplative kredite gradjana i preduzeća, ali kako je rekla, bilo bi dobro da se to dozvoli i drugim investitorima. Na kraju, dodaje, i prevare su veliki problem, pa bi privredni zakoni trebalo da uvedu štrože sankcije za lažne transfere.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nenaplativa potraživanja nenaplativi krediti nenaplativost kredita banke klijent banke klijenti banke kašnjenje u otplati otplata duga otplata kredita svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana