Tekst objavljen: 02.07.2017 17:29        


Besplatni računi za socijalne kategorije, potvrda za svaku naplaćenu uslugu u banci, jasne cene svih usluga samo su neke od promena koje građani mogu da očekuju u bankarskom sektoru.

Banke uzimaju novac preko skrivenih troškova

Da bi se građani osećali sigurnije prilikom korišćenja usluga banaka, Narodna banka Srbije sprema niz mera koje obuhvata novi Zakon o platnim uslugama.

Ovaj zakon napokon bi trebalo da ograniči cene bankarskih usluga i visinu provizija i da sve naknade koje banka naplaćuje građanima učini jasno vidljivim.

Nacrt ovoga zakona, kako saznaje "Blic", mogao bi se naći na javnom uvidu već krajem ove godine jer je njegova izrada pri kraju. Donošenje ovakvog zakona udruženja potrošača zahtevaju godinama, jer se procenjuje da preko raznih taksa, naknada za otvaranje i održavanje računa, naplata provizija, banke sa računa građana skinu i do 170 miliona evra godišnje.

Najčešće bez znanja građana, jer za svoje usluge ne izdaju račune, niti šalju obaveštenja. Primera radi, samo održavanje računa, koristili ga ili ne, košta oko 3.000 dinara godišnje, svaki sms izveštaj sa stanjem na računu oko pet dinara, a podizanje novca sa bankomata druge banke najmanje 100 dinara.

Cene usluga
  • Otvaranje računa: do 500 dinara
  • Održavanje računa: od 150 do 350
  • Izdavanje kartice: od 300 do 500
  • SMS provera stanja na računu: 5 dinara
  • Provera stanja na bankomatu: 20 dinara
  • Prenos sredstava / plaćanje računa: 80 dinara
  • Odobrenje dozvoljenog minusa: do 1.000 dinara
  • Kamate na dozvoljeni minus: do 35 odsto


Kako tvrde u NBS, nakon što njihov Nacrt zakona o platnim uslugama bude usvojen, građani će tačno znati koliko novca im uzima banka za koju uslugu. Najveće izmene ticaće se naknade za održavanje računa, koje iznose od 150 do 350 dinara mesečno, od banke do banke. Narodna banka planira da obaveže banke da naprave osnovni paket platnih računa koji će imati minimalnu cenu, a za socijalne kategorije će biti čak i besplatan. Kolika će cena biti, biće određeno nakon konsultacija s udruženjima bankara i udruženjima potrošača.

Ovakav račun pokrivaće najosnovnije potrebe građana: uplate i isplate gotovog novca na šalteru banke ili bankomatu, kao i plaćanja računa na šalterima banke ili putem interneta. Za građane koji žele dodatne usluge, one će biti omogućene, ali će banka morati da precizno navede koliko koja od njih košta i kada i na koji način se naplaćuje. Takođe, biće u obavezi da klijentu izdaju neku vrstu potvrde o naplaćenim uslugama.

Ne samo što će prvi put znati koliko ih koja transakcija košta, već će građani biti u prilici i da provere koja je banka za njih najpovoljnija. Sve banke biće u obavezi da precizne cenovnike dostave Narodnoj banci i da ih svakodnevno ažuriraju.

- Korisnici će imati mogućnost da na internet-stranici Narodne banke Srbije ostvare uvid u naknade koje nude različite banke i na osnovu toga donesu odluku koji račun najviše odgovara njihovim potrebama. Pritom, prenos računa od banke do banke biće administrativno i finansijski maksimalno pojednostavljen, pa očekujemo da će svi bankari, kao rezultat, smanjiti svoje naknade pod pritiskom tržišta - kažu u NBS.

Kako kažu u Udruženju potrošača, najveći broj žalbi na rad banaka i prikrivene troškove bankarskih usluga ticale su se upravo otvaranja i održavanja računa.

- Događalo se da građanima stigne tužba zbog duga ka banci za održavanje tekućeg računa koji godinama ne koriste. Banke ni u jednom trenutku nisu slale račune, ni opomene, ljudi jednostavno nisu znali da im se neaktivni račun stavlja u minus, a na kraju su se suočavali sa tužbama od nekoliko desetina hiljada dinara - priča Goran Papović, predsednik Udruženja.

On očekuje da će bankarske usluge, onog trenutka kada građani u njih budu imali pun uvid, morati da postanu dostupnije i jeftinije.

Dovoljno vremena za pripremuKako tvrde u NBS, država je stvorila sve predispozicije da ovakve izmene zažive onoga trenutka kada je usvojila Zakon o platnim uslugama iz 2014. godine. S obzirom na to da se ovaj zakon primenjuje već 18 meseci, u NBS smatraju da većih problema u uvođenju novih pravila neće biti. Ipak, vodiće se računa da se svim subjektima na koje će se zakon odnositi ostavi dovoljno vremena da se pripreme za njegovu primenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs naknade naknade banke građani Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana