Tekst objavljen: 11.07.2018 9:19        


IAako se cena barela sirove nafte na svetskim berzama ustalila na ispod 80 dolara za barel (u utorakje "brent" bio 79,10 dolara) od očekivanog i najavljivanog pojeftinjenja na našim benzinskim stanicama, zasada nema ništa.

Barel pao, cene goriva nisu

Naime, u utorak je na benzinskim stanicama širom Srbije, uz već poslovičnu šarolikost cena i na pumpama istih kompanija, litar benzina od 95 oktana prodavao od 151,30 do 153,90 dinara za litar. Evrodizel je imao cenu od 161,50 do 164,30 dinara za litar dok su kvalitetnije vrste dizela i benzina bile za sedam do deset dinara skuplje, opet sve u zavisnosti od lokacije benzinske stanice.

Iako se očekivalo sniženje posle nedavnog ekspresnog poskupljenja, u utorak je čak, na našoj "kontrolnoj" benzinskoj stanici u Cvijićevoj ulici u Beogradu, benzin bio skuplji za 50 para nego pre sedam dana.

- Cene ovih dana idu gore - dole dinar ili 50 para. Očekuje se sniženje ali ono, po pravilu uvek dolazi sporije nego poskupljenje - potvrđuje za "Novosti" Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi Srbije.

- Verujem ipak da će gorivo u narednih desetak dana ići za nekoliko dinara niže.

Svetske berze su izuzetno osetljive na razne uticaje. Dovoljan je samo jedan tvit Donalda Trampa pa da berza reaguje.

Trenutno svi pokazatelji (stabilan dinar, odnos evra i dolara, cena sirove nafte na svetskim berzama) daju nadu našim vozačima da bi sredinom ovog meseca mogli da osete znatnije sniženje goriva na srpskim pumpama.

TNG

Na pitanje zašto je TNG skup iako uobičajeno u letnjim mesecima pojeftini u odnosu na "zimsku smesu", Tatić kaže:

- I TNG je bio "žrtva" nedavnog poskupljenja nafte na svetskom tržištu. Očekujem da njegova cena uskoro bude bar za dinar niža nego kada je cena otišla naviše - kaže Tatić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena goriva cene nafta pala barel nafte benzinske stanice vozači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana