Tekst objavljen: 31.10.2016 15:31        


Petnaesta međunarodna konferencija Beogradske berze, UPGRADE IN BELGRADE 2016, biće održana u četvrtak, 3. novembra, u beogradskom Hotelu Hyatt Regency.

Beogradska Berza: Upgrade in Belgrade 2016.

Predstavnici i direktori najvećih berzi regiona i Centralne Evrope, investicionih društava koja pokrivaju Jugoistočnu Evropu, najkvalitetnijih akcionarskih društava iz sedam zemalja regiona kao i brokeri i fond menadžeri okupiće se u Beogradu i, zajedno sa predstavnicima domaćeg tržišta kapitala, pokušati da daju odgovore na pitanja koja se odnose na trenutni i budući razvoj berzanskog poslovanja u Evropi.

Pažnja koju će inostrani gosti i govornici iz zemlje i sveta ove godine ukazati Beogradskoj berzi rezultat je, pre svega, značajnog angažovanja ove institucije na procesu usklađivanja berzanskog poslovanja u Srbiji sa savremenim evropskim trendovima, kao i angažman Berze na pokretanju procesa finansiranja kompanija upravo putem tržišta kapitala, što predstavlja do sada još uvek neiskorišćenu alternativu u domaćoj privredi.

S obzirom na to da u Srbiji još uvek nije sproveden nijedan proces inicijalne javne ponude, odnosno, finansiranja poslovanja privrednih društava putem emisije akcija, poseban naglasak, i prva prezentacija na ovogodišnjoj Konferenciji berze posvećena je upravo sličnom procesu koji se sprovodi na jednoj od najvećih berzi u regionu – Berzi u Istanbulu, o čemu će govoriti gospodin Adnan Serhat Görgün. Raznovrstnost tržišnih materijala i investicionih alternativa na tržištu kapitala u Turskoj predstavlja interesantnu temu, kako za kompanije koje mogu da, u sklopu navedene prezentacije, čuju više o mogućnostima finansiranja upravo putem berze, tako i za predstavnike svih regionalnih berzi, koji ovim putem mogu da dobiju uvid u mogućnosti razvoja sopstvenog tržišta, kako bi se na taj način pomoglo pojedinačnim privrednim subjektima i ekonomiji u celini, što i jeste glavna funkcija tržišta kapitala.

Drugu logičku celinu u sklopu Konferencije UPGRADE IN BELGRADE 2016 predstavljaće, sada već tradicionalni, panel na temu povezanosti makroekonomije i razvoja tržišta kapitala, pod nazivom: Makroekonomske perspektive Srbije i regiona, u okviru kog će govornici pokušati da proniknu u dublju vezu između ekonomskog razvoja i potencijala tržišta kapitala, ali i u ekonomske perspektive u regionu u narednoj godini uopšte. Govornici u okviru ovog panela biće gospodin Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, gospodin Aleksandar Piker, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Beograd i član Upravnog odbora Beogradske berze, gospodin Ernst Bode, generalni direktor kompanije Messer Tehnogas i gospodin Dejan Šoškić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. avna funkcija tržišta kapitala.

Drugi panel ovogodišnje Konferencije Beogradske berze biće posvećen projektu Unije tržišta kapitala (Capital Markets Union), koja predstavlja plan Evropske komisije za unapređenje svih funkcija tržišta kapitala na području cele EU, kako bi se raspoloživa štednja mobilisala i preusmerila na investicije u preduzeća, ali i infrastrukturne projekte, širom EU. Od kreiranja Unije tržišta kapitala očekuje se stvaranje diversifikovanijeg finansijskog sistema, više zasnovanog na razvijenom tržištu kapitala, a manje na bankarskim kreditima, uz istovremeno povećavanje mobilnosti kapitala bez ograničenja u smislu lokacije ili granica pojedinačnog tržišta. U svetlu ovog plana, ali i integracija koje se u poslednje vreme dešavaju u svetu berzanskog poslovanja, svoje viđenje na ovu temu daće generalni direktori berzi u Atini, Budimpešti, Bukureštu i Sofiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UPGRADE IN BELGRADE 2016 Beogradska berza konferencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana