Tekst objavljen: 03.09.2019 12:55        


Vlada Srbije je na poslednjoj sednici donela dve odluke da gradu Beogradu iz sredstava budžetskih rezervi uplati ukupno 220 miliona dinara ili oko 1,8 miliona evra, objavio je Insajder

Beogradu 1,8 miliona evra iz budžetskih rezervi

Kako je navedeno u obrazloženju odluka, koje su objavljene u Službenom glasniku, ta sredstva se odobravaju zbog nastalih nepredviđenih troškova, koji bi mogli dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti.

Budžetske rezerve već godinama predstavljaju svojevrsan izvor sredstava koja se dele za različite namene lokalnim samoupravama uprkos činjenici da svi gradovi i opštine dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom.

Na sednici Vlade koja je održana 29. avgusta gradu Beogradu su odobrena dva transfera od po 100 miliona i 120 miliona dinara, odnosno ukupno 220 miliona, a obrazloženja zašto su ta sredstva odobrena su identična.

"Sredstva se odobravaju na ime transfera gradu Beogradu za izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti", piše u odlukama o odobravanju sredstava budžetskih rezervi za grad Beograd.

Ranije transfere Beogradu, ali i ostalim gradovima i lokalnim samoupravama, Vlada Srbije je odobravala uz različita obrazloženja. Tako je, na primer, prestonici u februaru ove godine dodeljeno 1,9 miliona evra zbog nepredviđenih troškova u postupku pripreme i donošenja budžeta. Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao za Insajder da Grad dobio novac za ulaganje u objekte namenjene kulturi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vlada je prethodno izdvajala dodatni novac za Beograd uz obrazloženje da je u pitanju "smanjenje obima budžeta lokalne samouprave". To je učinjeno i krajem prošle godine kada je Vlada za 12 opština i gradova, među kojima je bio i Beograd, opredelila 8,3 miliona evra.

Samo u prošloj godini Beograd je iz budžetskih rezervi dobio najmanje 7,7 miliona evra.Ovaj novac, sudeći po tvrdnjama gradskih čelnika, korišćen je za različite namene - od spomenika Zoranu Đinđiću, završnog turnira košarkaške Evrolige, preko isplate odštete roditeljima koji su vrtiće plaćali više od predviđenog, pa do rekonstrukcije fasada u Gradskoj opštini Zemun.

Fiskalni savet je u svom izveštaju iz 2018. naveo da je Vlada u prethodne tri godine iz budžetske rezerve, koju pune svi građani Srbije, za pojedine lokalne budžete izdvojila ukupno čak 100 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državni budžet novac iz budžeta Beograd lokalna samouprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana