Tekst objavljen: 04.05.2016 9:45        


Akcije na evropskim berzama su juče pale, povučene naniže zbog razočaravajućih poslovnih rezultata banaka i niže projekcije rasta za ekonomiju evrozone.

Berzanski indeksi u minusu zbog slabe zarade banaka

Uprkos tome, evro je porastao na osmomesečni maksimum prema dolaru, na 1,1616 dolara, dok je američka valuta pala na 105,55 jena, najniži nivo za godinu i po dana, prenosi agencija Frans pres.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je u popodnevnim časovima pao za 0,7 odsto, na 6.201,05 poena, frankfurtski DAX 30 za 1,6 odsto, na 9.958,46 poena, a pariski KAK 40 za 1,2 odsto, na 4.389,40 poena.

Podatke o slaboj zaradi nemačke Komercbanke i švajcarskog UBS-a su delom neutralisali bolje dočekani poslovni rezultati HSBC-a i BNP Paribe, čije su akcije zabeležile rast.

U međuvremenu, Evropska unija je srezala projekciju rasta evrozone za ovu godinu, upozoravajući da bi globalni rizici, kao što su usporavanje Kine i opasnost od potencijalnog izlaska Britanije iz EU, mogli naštetiti ekonomskom oporavku 19-članog bloka.

Akcije na Wall street-u su počele trgovanje u minusu, da bi samo pet minuta od otvaranja berze, industrijski indeks Dau Džons pao za 0,7 odsto, širi S||P 500 u istom procentu, a tehnološki Nasdak za isto 0,7 odsto.

U Aziji, berzanski indeksi su zabeležili različite rezultate, pri čemu je honkonški indeks pao za 1,9 odsto, šangajski porastao za 1,9 odsto, a Tokijska berza je bila zatvorena zbog državnog praznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona ekonomija banke berza akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana