Tekst objavljen: 17.03.2022 15:25        


Globalna tržišta akcija su danas u usponu, pri čemu u azijskom regionu najveći rast beleži Hongkonška berza, dolar posrće prema korpi konkurenata, a cene nafte su se stabilizovale na nivou ispod višegodišnjih maksimuma usled signala o napretku u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine

Berze u usponu, nafta blago ojačala, dolar posrće


Pan-evropski indeks akcija EuroStoks 50 porastao je na terminskom trgovanju za 0,21 odsto što nagoveštava da će cene na otvaranju redovnog trgovanja biti jače, dok fjučersi američkih akcija ukazuju na nešto niži nivo na otvatanju Vol Strita.

Američke Federalne rezerve su povećale ključnu kamatu za četvrtinu procentnog poena, kako se očekivaloi najavio dalja podizanja stope u istom procentu na svakom narednom sastanku do kraja ove godine s ciljem da agresivno obuzda inflaciju, prenosi Tanjug.

S druge strane, zabrinutost investitora zbog naglog usporavanja kineske ekonomije, koja se ultra restriktivnim merama bori protiv širenja epidemije kovid-19, ublažio je potpredsednik Kine Lju He koji je signalizirao veće podsticaje za podršku ekonomiji i tržištima, a mere podrške najavila je i centralna banka te zemlje.

Hongkonški indeks Hang Seng je ojačao za više od pet odsto nastavljajući uzlazni trend od prethodnog dana kada je skočio za devet procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Indeks kineskih najlikvidnijih akcija je napredovao za 2,3 odsto dok se japanski Nikei popeo za 3,5 procenata na najviši nivo u poslednje dve nedelje.

Znaci napretka u rusko-ukrajinskim mirovnim pregovorima podigli su raspoloženje investitora za ulaganja u rizičniju imovinu pri čemu je tražnja za dolarom kao sigurnim utočištem posustala. Dolar je jedino pokazao izvesnu snagu prema japanskoj valuti, pri čemu se jutros trgovao na nivou od 118,82 jena. Na tržištima se generalno očekuje da će Banka Japana na sutrašnjoj sednici ostati pri ultra labavoj politici zbog posustale ekonomske aktivnosti.

Evro je neznatno oslabio na 1,1029 dolara, ali je sačuvao većinu dobitaka zabeleženih u stedu kada je zabeležio rast od 0,74 odsto.

Na robnim berzama, cene sirove nafte su se oporavile posle izveštaja Međunarodne agencije za energiju koja ocenjuje da pad potražnje za naftom zbog viših cena neće kompenzovati ogroman manjak ponude izazvan prekidom isporuka ruske nafte.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berze cena nafte američki dolar vesti sa berze rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana