Zvanični kurs Evra za dan 23.10.20. :: 117.5893 rsd
Tekst objavljen: 17.07.2018 15:59        


Građani će na ime dividendi od "Telekoma Srbija" od danas imati na računu više 267,53 dinara, toliko bi trebalo da bude uplaćeno za ukupno 31 akciju. Idućeg meseca, očekuje se i uplata dividendi od NIS-a - 181 dinar. Ukoliko niste prodali akcije ni podizali dividende trenutno na računu imate 9.702 dinara odnosno u avgustu imaćete 9.883 dinara.

Besplatne akcije: Danas leže novac od "Telekoma"

Građani Srbije na ime dividendi od NIS-a trebalo bi u avgustu da dobiju ukupno 181 dinar, dok po ovom osnovu od "Telekoma" su dobili 267 dinara. Akcionarima nacionalnog telekomunikacionog operatera će iz dobiti od 14,5 milijardi dinara na ime dividende, biti raspodeljeno 8,1 milijarda dinara. Bruto iznos po akciji je 10,15 dinara u odnosu na prošlogodišnjih 13,77 dinara po akciji.

Koliko još imate od besplatnih akcija (ako niste prodali akcije i podizali dividende)
  • Dividende ukupno- 2.646 dinara plus od "Telekoma" 267 dinara i 181 dinara od NIS (avgust)
  • Akcionarski fond 1.700 dinara
  • NIS (5 akcija, vrednost na današnji dan) 3.400 dinara
  • Aerodrom "Nikola Tesla"1.689 dinara (jedna akcija) plus 1.464 dinara od koncesije (septembar)
  • Ukupno 9.883 dinara *11.347 dinara u septembru

Odbor direktora Naftne industrije Srbije predložio je da se akcionarima na ime dividende isplati četvrtina prošlogodišnje dobiti. Prema očekivanjima, uprava NIS-a je predložila da se akcionarima iz dobiti za 2017. od 27,8 milijardi dinara odobri dividenda od 6,9 milijardi dinara, odnosno 42,61 dinar po akciji u bruto iznosu. To znači da bi akcionari, odnosno građani po ovom osnovu u avgustu mogli da dobiju 36,21 dinar za akciju, kada se odbije porez od 15 odsto. NIS uvek isplaćuje četvrtinu dobiti kao dividendu, pa investitori praćenjem poslovanja kompanije mogu relativno lako kalkulisati buduće iznose dividendi.

U septembru građani Srbije od koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" mogu da računaju da će dobiti 14,6 evra bruto po akciji, odnosno 12,4 evra neto (1.464 dinara), po odbitku poreza. U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi tada možete da očekujete ukupno 11.347 dinara.

Očekivanja su da će se to desiti u septembru, kada bi trebalo da se dogodi finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera, odnosno početak rada "Vansi Erports Srbija", a tada će biti i uplata jednokratne koncesione naknade od 501 milion evra. Međutim trebalo bi uzeti u obzir i poreska davanja koja plaća kompanija, stoga je neto iznos koji će pripasti akcionarima nešto manji.

- Akcionari za sada imaju vrlo kvalitetne akcije, tu mislim na NIS, "Telekom", Aerodrom "Nikola Tesla" i to su kompanije koje imaju politiku isplaćivanja dividende što predstavlja prihod na kapital koji posuduju građani. Nažalost oni imaju mali broj akcija koje su dobili tako da nominalno ti prhodi nisu veliki. Građani koji imaju višak novca i žele dalje da investiraju mogu kapital u svojim akcijama da uvećaju, pa da u budućnosti mogu da očekuju veće prinose po osnovu dividendi - kaže Branislav Jorgić, direktor brokerske kuće "Jorgić broker".

Naš sagovornik kaže da su česte neodumice da li prodati ili čuvati besplatne akcije i ističe da oni građani koji imaju mogućnost, besplatne akcije ne prodaju, već bi bilo dobro da ih sačuvaju kako bi u budućnosti imali redovne godišnje prihode iz dividendi, s obzirom da je reč o kompanijama koje su kvalitetne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
besplatne akcije novac od akcija Telekom Srbija dividenda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana