Tekst objavljen: 02.12.2020 12:25        


Radnici koji su napustili preduzeća uz socijalne programe poznate kao "dve godine do penzije" i "pet godina do penzije", neće više plaćati kaznene poene na stečene penzije, već će im primanja biti isplaćivana u punom iznosu

Bez kaznenih poena na penzije za tehnološke viškove

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević sa predsednikom sekretarom Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisavom Orbovićem i Zoranom Mihajlovićem, saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Reč je o oko 6.300 radnika, koji su kao tehnološki višak otišli iz preduzeća od 2010. do 2014. godine, a kojima su penzije godinama bile umanjivane.

To su bivši radnici Zastavinih fabrika u Kragujevcu, kruševačkog "14. oktobra", "Goše" iz Smederevske Palanke, "Slobode" iz Čačka i drugih, navodi se u saopštenju i dodaje da je ovim potezom nova ministarka rada pokazala veliko razumevanje za rešenje ovog problema, na koji je sindikat ukazivao poslednjih pet godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Opcija „pet godina do penzije“ po kojoj je oko 6.300 radnika otišlo iz preduzeća a kasnije se i penzionisalo, garantovala im je u trenutku kada su preduzeća napuštali, da će kada ispune prvi uslov za penzionisanje, primati puni iznos penzije.

Međutim, u međuvremenu je usvojen Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim je uvedeno da će onima koji steknu samo godine staža kao uslov za penziju ali ne i godine starosti, penzije biti umanjivane.

To umanjenje znači isplatu umanjenje penzije za svaki mesec koji fali do ispunjenja starosne granice za penzionisanje.Odlukom Vlade Srbije iz marta 2016. godine ovoj grupi penzionera je do 1. oktobra isplaćivana puna penzija a problem je nastao kada je tehnička vlada taj zaključak ukinula.

Osim njih, najnoviji dogovor se odnosi i na radnike koji su iz preduzeća otišli najkasnije do kraja 2014. godine po programu poznatom kao „dve godine do penzije“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
darija kisić tepavčević penzije tehnološki višak penali kazneni poeni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana