Tekst objavljen: 06.07.2015 10:58        


Evropa još nema zvaničan stav o tome da li je bitkoin novac, roba ili nešto treće, i to pitanje će rešavati Evropski sud pravde, a za to vreme će svaka članica EU voditi svoju politiku u pogledu poreza na dodatu vrednost (PDV) pri plaćanju bitkoinom.

Bitkoin - i roba i valuta, zasad bez PDV-a

Ako Sud proglasi bitkoin robom, transakcije između valuta i bitkoina mogle bi da budu predmet PDV propisa.

Švajcarska, koja nije članica EU, još jedna je evropska zemlja koja je zauzela stav da oslobodi bitkoin od PDV-a, čime je stala uz Španiju, Finsku, Belgiju i druge članice Unije koje takođe nemaju PDV pri plaćanju bitkoinom.

Pravno, valuta je izuzeta od švajcarskog PDV-a, i firme za finansijsko savetovanje se drže stava švajcarske federalne Poreske uprave (FTA), koja bitkoin smatra legalnom i legitimnom valutom, prenosi portal Indikator.

Međutim, još postoji neizvesnost u pogledu budućnosti bitkoina, koja proizilazi iz ekstremne volatilnosti i njegovog nedefinisanog statusa kao valute ili robe.

Pošto nije potkovan podlogom fizičke robe, kao što je recimo zlato, potencijal bitkoina je slab za status valute, pa neki ekonomisti zagovaraju njegov tretman kao robe.

Bez obzira na svoju imovinsku klasu, više zemalja EU vide u povlašćenom poreskom tretmanu bitkoina način za privlačenje investitora.

Španska, finska, belgijska rešenja prepoznaju bitkoin kao legalan i izuzimaju ga od oporezivanja, ali nisu ga proglasili legitimnom valutom.

Danska ne naplaćuje porez na trgovanje bitkoinom. Holandija još nije donela formalnu odluku o poreskom tretmanu bitkoina, iako je vodeća u Evropi po broju preduzetnika koji prihvataju kripto valutu kao oblik plaćanja.

Takođe, ostrvo Men (Isle of Man), britanska krunska zemlja, u potpunosti je prihvatila bitkoin pod regulacionom kapom Komisije za finansijske usluge, zajedno sa drugim investicijskim aktivnostima.

Bitkoin je digitalni novac, stvoren i čuvan elektronski, što znači da on nije štampan niti ga bilo koja država ili organizacija kontroliše, a proizvodi se tako što određeni kompjuteri, u vlasništvu ljudi koji podržavaju takav sistem plaćanja, rešavaju matematičke probleme.

Bitkoin je prvi primer takve valute nazvane kriptovaluta (cryptocurrency) i predstavlja početak revolucije digitalnog novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
valuta evropa novac bitkoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana