Tekst objavljen: 09.01.2017 15:58        


Virtuelna valuta bitkoin se približila rekordnoj vrednosti, zbog čega bi, kako ocenjuje agencija Frans pres, mogla postati novo sigurno utočište za investitore u uslovima kada je svet suočen sa rastućom ekonomskom neizvesnošću. 

Bitkoin postaje sigurno utočište

Bitkoin je probio granicu od 1.100 dolara u sklopu Bitcoin Price Index-a, odnosno proseka cena na glavnim berzama, čime je nastavljen rast koji je toj valuti omogućio da 2016. godinu završi sa najvećim skokom vrednosti od svih standardnih valuta, prenosi agencija Frans pres.

Od osnivanja virtuelne valute 2009. godine, ona se suočila sa brojnim fluktuacijama, da bi u jednom trenutku izgubila čak tri četvrtine vrednosti "skliznuvši" sa maksimuma od 1.165,89 dolara u 2013. godini.

Vest o velikoj hakerskoj krađi bitkoina u avgustu prošle godine prouzrokovala je da vrednost te valute padne za 20 odsto, podseća AFP.

Analitičari, međutim, veruju da će ova kolebanja usporiti zbog jačanja dolara i kontrole kapitala u pojedinim zemljama, kao i uspona digitalne ekonomije.

Haotično povlačenje novčanica velike vrednosti u Indiji i uvođenje ograničenja na kupovinu stranih valuta u Kini zbog slabljenja juana prema dolaru su, prema ocenama analitičara, naročito podgrejali tražnju za bitkoinima.

"Činjenica je i da izlazi sve manje bitkoina, a ljudi doživljavaju bitkoin kao dobru zaštitu protiv devalvacije valuta u svojim zemljama, i umesto da kupuju dolar, oni kupuju bitkoin", izjavio je stručnjak za bitkoin i direktor startap kompanije "Civic" Vini Lingam, predviđajući da će cena bitkoina do kraja 2017. godini biti oko 3.000 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Nikola 10.01.2017 10:57

    bajke za malu decu, nemojte ulagati ustedjevinu u imaginarne stvari ovo je napredna Ponzi shema, znam sta pricam rudar sam od 2011, iskopao sam gomile raznih coina i samo cekam trenutak kada se kupovina bitkoina omasovi toliko da ce obican covek moci da ga kupi kao devize u menjacnici ali po 2.000-3.000$ za 1 BTC, tada ce se kule od karata srusiti.. svi znaju da su postojece unce zlata u opticaju prodate na papiru bar 10x svaka i 2008 su pustili u pticaj internet zlato, ko je malo njuskao mogao je naci da su JP morgan banka patentirali elektronsku kripto valutu 1997.. toliko od mene..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
virtualna valuta vrednost bitkoina bitkoin utočište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana