Tekst objavljen: 17.10.2016 15:58        


Cene nafte su danas nastavile pad pošto su američki proizvođači povećali pumpanje, i budući da je tržište preplavio najveći sezonski nivo zaliha ove sirovine u najmanje tri decenije, javlja agencija "Blumberg". Naftni fjučersi su oslabili u Njujorku čak 0,8 odsto, nakon klizanja naniže od 0,2 procenta u petak.

Blumberg: SAD i Libija potapaju cene nafte

Bušenje sirove nafte u SAD je, prema izveštaju "Bejker Hjuza" objavljenom na internet stranici te kompanije, poraslo sedmu nedelju uzastopno, dostigavši najviši nivo od februara ove godine.

Proizvodnja u Libiji, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), povećana je na 560.000 barela dnevno, prema izjavi zvaničnika Nacionalne naftne korporacije, u odnosu na prijavljeni nivo proizvodnje od 540.000 barela dnevno prošle nedelje.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u novembru pala je čak za 41 cent na 49,94 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok se jutros u 9,30 časova u Londonu trgovala za 50,28 dolara.
WTI nafta je u petak oslabila za devet centi na 50,35 dolara. Ukupan obim trgovanja je u skladu sa 100-dnevnim prosekom.

Severnomorska sirova nafta "brent" za decembarske isporuke pojeftinila je za 6,0 centi na 51,89 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.
Cena "brernta" je u petak pala 0,2 procenta na 51,95 dolara.

Američki proizvođači su prošle nedelje pokrenuli još četiri platforme, tako da su sada u funkciji ukupno 432 bušotine, navela je kompanija "Bejker Hjuz" u petak, ddoajući da su naftaši od juna ove godine, kada je počela ekspanzija, uveli u proizvodnju više od 100 platformi.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su na 474 miliona barela do 7. oktobra, prema podacima Uprave za energetske informacije (EIA). To je najviši nivo za ovo doba godine otkako je EIA počela da objavljuje nedeljne izveštaje 1982. godine, navodi "Blumberg".

Odbor OPEK-a će se sastati kasnije ovog meseca kako bi pokušao da reši razlike u stavovima o tome koliko svaka od članica naftnog kartela treba da pumpa, pri čemu je Libija među zemljama koje su izuzete od smanjenja proizvodnje, podseća njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta proizvodnja nafte cena nafte crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana