Tekst objavljen: 18.03.2023 18:00        


Na godišnjoj pres-konferenciji BMW-a, grupacija je objavila impresivne brojke

BMW deli svojim radnicima velike bonuse

Prošle godine BMW je prodao 2,4 miliona automobila i ostvario rekordnu dobit od 23,5 milijardi evra pre oporezivanja.

Zaposleni dobijaju deo toga. Kvalifikovani radnici u platnoj skupini 5 dobijaju 9.000 evra udela u dobiti plus dividende, rekla je kadrovska menadžerka Ilka Horstmajer. BMW je već platio ovaj iznos prošle godine, tada se govorilo da je to rekordni bonus, prenosi Feniks magazin.

Zaposleni BMW-a su nedavno mogli da uživaju u dodatnoj isplati. Uz januarsku platu dobili su dodatak za inflaciju od 1.500 evra – neoporezivo. A početkom 2024. trebalo bi da dođe još 1.500 evra za kompenzaciju inflacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za 2023. godinu BMW očekuje blago povećanje prodajnih brojki i nastavak visokih cena novih automobila, ali znatno manji profit. Dobrih 7,7 milijardi evra dobiti iz 2022. otišlo je na račun revalorizacije udela u kineskom zajedničkom ulaganju BBA nakon preuzimanja većine. Ove je godine, pak, otkupna cena opteretila poslovni rezultat s 1,4 milijarde evra. Finansijski direktor Nikolas Peter također izračunava dodatne troškove od više od pola milijarde evra za materijale i sirovine.

Ali u osnovnoj delatnosti dobro ide: snabdevanje poluprovodnicima se poboljšava, proizvodnja radi, a knjige narudžbina su pune. Potražnja je slabija u Evropi, ali stabilna u SAD, a “u Kini očekujemo određeni oporavak od drugog kvartala”, rekao je glavni finansijski direktor.

Očekuje se da će se prodaja u posebno profitabilnoj višoj klasi i luksuznom segmentu povećati za polovinu. Očekuje se da će odsek automobila ostvariti profitnu maržu od 8 do 10 posto od prodaje pre poreza i kamata, nakon 8,6 posto prošle godine.

Posao s e-automobilima takođe bi trebalo da donese rast. Ove godine će 15 posto prodatih automobila biti potpuno električni.

"Petina 2024, četvrtina 2025, trećina 2026", rekao je izvršni direktor Oliver Cipse.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
BMW automobilska industrija bonusi bonusi na platu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana