Tekst objavljen: 28.01.2016 13:08        


Na Wall Streetu su u sredu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, cene akcija oštro pale zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko vodećih kompanija i nedovoljno jasne poruke Feda o daljim planovima u vezi kamatnih stopa.

Boeing i Apple nastavljaju da šire pesimizam

Dow Jones oslabio je 222 boda, ili 1,38 posto, na 15.944 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,09 posto, na 1.882 boda, a Nasdaq indeks 2,18 posto, na 4.468 bodova.

Na Wall Streetu je u sredu nastavljeno nestabilno trgovanje, pa su na početku sastanka indeksi znatno pali zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata i procena Applea i Boeinga. Kasnije su indeksi nadoknadili sve gubitke, zahvaljujući skoku cena nafte nakon vesti da Rusija razgovara s OPEC-om o mogućem smanjenju proizvodnje kako bi se suzio jaz između ponude i potražnje te tako podržale cene ‘crnog zlata’.

Na londonskom je tržištu cena barela juče skočila 4,1 posto, na 33,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 2,7 posto, na 32,35 dolara.

Međutim, pred kraj trgovanja cene su akcijaponovo oštro pale jer su ulagače razočarale poruke čelnika američke središnje banke nakon njihove dvodnevne sednice.

Doduše, Fed je, kao što se očekivalo, ostavio ključne kamatne stope nepromenjene, no nije jasno najavio da će usporiti tempo povećanja cene novca u ovoj godini, čemu su se ulagači nadali. Fed je poručio da pažljivo prati razvoj situacije u globalnoj ekonomiji i na finansijskim tržištima te da je američkaekonomija i dalje na putu umerenog rasta.

„Čini se da čelnici Feda nisu impresionirani događajima na tržištima i da je to nedovoljno da bi promenili planove. Zbog toga je tržište palo“, kaže Stephen Massocca, direktor u Wedbush Equity Management.

Kada je u decembrupo prvi put od 2006. godine povećao kamate, Fed je signalizovao da bi u ovoj godini mogao još u četiri navrata povećati cenu novca.

Ulagači su se nadali da će s jučerašnje sednice Fed jasnije poručiti da nameravausporiti tempo povećanja cene novca, no kako to nije učinio, usledio je pad cena akcija. Osam od 10 sektora S&P 500 indeksa izgubilo na vrednosti, a najviše su, 2,5 posto, pale cene akcija u tehnološkom sektoru.

U tom je sektoru najviše, 6,5 posto, potonula cena akcija Applea jer taj tehnološki div procenjuje da će mu prihodi i prodaja iPhonea u tekućem tromesečju pasti u odnosu na isto prošlogodišnjerazdoblje.



Još je oštrije, gotovo 9 posto, potonula cena Boeinga jer ulagače nisu impresionirali kvartalni poslovni rezultati najvećeg svetskog proizvođača aviona. S obzirom na dosad objavljene poslovne izveštaje, analitičari u anketi Reutersa procenjuju se da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To znači da preti recesija zarada jer se zbog niskih cena nafte, slabljenja kineskeekonomijei visokog kursadolara očekuje pad zarada drugo tromesečje zaredom.

Na evropskim su berzama cene akcijajuče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,33 posto, na 5.990 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 9.880 bodova, a pariski CAC 0,54 posto, na 4.380 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka berza wall street Boing apple

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana