Tekst objavljen: 02.12.2015 13:39        


Nova razvojna banka (NDB) zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) mogla bi da krene s poslovanjem zaduživanjem u kineskoj valuti, izjavio je potpredsednik banke Vladimir Kazbekov, na otvaranju samita BRIKS medija u Pekingu.

BRIKS banka počinje rad zaduživanjem u juanima

Kazbekov je naveo da će se NDB fokusirati na kredite u nacionalnim valutama potencijalnih klijenata banke, prenosi Russia Today.

"S obzirom na stabilnost kineske valute i opseg kineskog tržišta duga, mislim da jedan od prvih koraka u obezbeđivanju sredstava za Novu razvojnu banku može biti ulazak na kinesko tržište radi pozajmice u juanima", kazao je on.

Kineski juan je u ponedeljak uključen u specijalna prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda, pridruživši se američkom dolaru, evru, britanskoj funti i japanskom jenu.

Kazbekov je dodao da NDB istražuje mogućnosti ulaska na finansijska tržišta drugih zemalja članica BRIKS - Brazila, Rusije, Indije i Južne Afrike.

"Želimo da pronadjemo nove fleksibilne instrumente kreditiranja, kako bi se značajno smanjilo vreme donošenja odluke o odobravanju kredita, i da pokušamo s aktivnim korišćenjem modela privatno-javnog partnerstva", objasnio je on.

Bez aktivnog privlačenja privatnog kapitala, kako je rekao, banka se može suočiti s nedostatkom sredstava za dugorocne projekte.

NDB su osnovale zemlje članice BRIKS-a 2014. godine, kao komplementarnu instituciju Svetskoj banci, a s ciljem pružanja podrške projektima održivog razvoja unutar tog ekonomskog bloka. U julu ove godine banka je počela poslovanje u Šangaju s početnim kapitalom od 50 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zemalja BRIKS Russia Today kineski juan nova razvojna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana