Tekst objavljen: 26.08.2023 9:00        


Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik sirove nafte, pozvana je da postane punopravna članica ekonomskog bloka BRIKS, zajedno sa Iranom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Argentinom, Egiptom i Etiopijom

Briks dobija šest novih članica


Ovo će biti prvo proširenje te grupe od 2010. BRIKS trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, čiji inicijali se i pominju u njegovom akronimu.

Međutim uskoro će dobiti pojačanje. Države koje su pozvane da se pridruže BRIKS-u već su izrazile interesovanje za to, tako da nema dileme da će već od prvog januara 2024. postati članice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako javlja Rojters, cilj ovog proširenja je uticaj na kreiranje novog svetskog poretka u kojem bi veću ulogu imale zemlje koje su velike i moćne ali još uvek ne mogu da dostignu slavu najrazvijenijih svetskih ekonomija. Međutim, iako su dom za 40 odsto svetske populacije i prave trećinu svetskog BDP-a, ove države daleko su od uređenih. U mnogima od njih cveta korupcija, stanovništvo je siromašno, a vlasti se ne mogu nazvati demokratskim.

Pored toga, one imaju različita uređenja i različite spoljnopolitičke ciljeve, što bi moglo otežati postizanje njihovog konsenzusa oko bitnih političkih ciljeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nove članice briksa briks zemlje Briksa svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana