Tekst objavljen: 05.12.2017 10:40        


Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović rekao je da je predloženi državni budžet Srbije za 2018. godinu izbalansiran i da je deficit mali, što je dobro, ali da dobro stanje u državnoj kasi nije iskorišćeno da se penzije vrate na nivo pre 2014. godine.

Budžet za 2018. dobar, ali penzije nisu vraćene

Na jučerašnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Petrović je rekao da će mali planirani deficit omogućiti smanjenje javnog duga 2018. godine za dva procentna poena sa 65 na 63 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), ali i u tom slučaju dug je i dalje ostaje visok i treba ga smanjivati.

"Nizak deficit republičkog budžeta, kao i budžeta opšte države treba zadržati u dužem periodu", rekao je Petrović i pohvalio to što su povećana sredstva za javne investicije, ali je zamerio što je najveći deo namenjen infrastrukturi, a ne zdravstvu, školstvu i zaštiti životne sredine.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova će dobiti najviše novca iz budžeta za 2018. godinu, ali se, kako je objasnio "ne vidi za koje namene, a to je neophodno znati jer i vodovodi i kanalizacije su u lošem stanju".

Dodao je da Fiskalni savet zamera što prosečne penzije nisu vraćene na nivo od pre smanjenja, iako tadašnja kriza javnih finansija više ne postoji.

"Penzije su stečeno pravo i vezane su za visinu uplate doprinosa, a mogle bi biti i pravno osporene, pa bi tako mogao nastati dodatni trošak. Nije više opravdano produžavati privremene mere smanjenja penzija", rekao je Petrović.

Fiskalni savet ima primedbu što nije ukinuta kontrola zapošljavanja u javnom sektoru i umesto toga analizirano gde ima viška, a gde manjka zaposlenih. Zarade u javnom sektoru su, kako je rekao, iznad ekonomske snage zemlje.

"Izdaci za plate moraju da rastu sporije od rasta BDP, pa je neophodno smanjivati fond za plate, koji će i naredne godine biti isti kao i ove, i iznosiće 8,3 odsto budžeta", ocenio je Petrović. On je rekao da povećanje plata u javnom sektoru za narednu godinu nije urađeno po uređenom sistemu jer je neko dobio 10 odsto, neko pet, a neko ništa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    sloba 05.12.2017 11:25

    Nije ih bilo sramota kada su nam umanjili, oteli deo penzija , nego se i sada prave ludi kada po isteku kriminalnog zakona treba da nam ih vrate na prethodni nivo. Nemogu nikako da se izjednacavaju oni koji su maksimalno i svo vreme ( 40 godina) uplacivali doprinose za mirnu starost i oni koji su uplacivali minimalno i kratko ( 15 - 20 godina), necemo valjda da idemo ponovo ka uravnilovci ? Sramota je da za sve postoji novac u budzetu za 2018, osim da se vrate penzije na nivo iz 2014 - onima kojima se predsednik tako neiskreno zahvaljuje na velikoj zrtvi i odricanju - za koju nas nisu ni pitali. Sramotno je sta se u ovoj drzavi radi sa najstarijim gradjanima i kada im se preko tv-a iznose neke nemuste i nicim potkrepljene izjave i matema -tike. Nikako da se sete i pomognu onim najsiromasnijim penzionerima kroz jednokratna kvartalna socijalna davanja kao pomoc. Niko ne spominje koliko su osteceni svi oni kojima se penzije obracunavaju po novom zakonu - kroz 40 godisnji staz, u odnosu na one kojima je iznos obracunavan kroz 10-o godisnji najbolji prosek, a da ne govorimo o vojsci i policiji kojima je kao osnova bila zadnja godina i onako beneficiranog radnog staza - otud je i tolika razlika u penzijama izmedju ovih i drugih osiguranika. O povecanju penzija od smesnih 1,25 i 1,75 posto nebih ni da komentarisem - jer je to u najblazem smislu sramota.

  2. User image
    pera 05.12.2017 15:04

    E,pa moj Sloba I dalje glasaj za tako
    poštenu vladu I predsednika premijera.
    Da ustavni sud nemože da reaguje pa gde to ima osim u ovoj "državi"
    Infrastruktura.Pa neka izadju malo na lokalne puteve ko nezna ima da pogine
    ako upatne u rupe po putu.Ima pored ovog naroda da vlada sto godina.Bira;i ste trpi te.

  3. User image
    milan 05.12.2017 20:57

    Apsolutno najmanje plate i penzije u celoj evropi,istocnoj evropi,bivsoj Sfrj...koliko je samo penzionera od 2014. Pomrlo i nikad neće docekati da im se vrati oteto...a usta puna šampita i samohvale...i verno glasčko penzionera.Pa gospodo penzioneri Tako Vam i treba,bolje od ovih ne zasluzujete

  4. User image
    Dr Miggyy 12.12.2017 22:25

    Gospodo penzosi ne pljačkaju vašu penziju, već je otimaju, jači su. Kada se pljačka, opljačkani kasnije sazna da je pokraden i pitanje da li sazna pljačkaša. Kod otimanja, znaš ko ti otima penziju, znaš kada lupina će je oteti, a ti si slabiji i samo možeš da mu pozdraviš majku ili babu. Ovi otimački kreteni i lupine niti se boje, niti imaju vaspitanje i odgoj ulice ih tera to što ih ulica naučila. Sada znate da ste džaba uplaćivali penziono, kada ovi vas ubeđuju da imate pravo na penziju, ali ne i na visinu penzije, onoliko koliko se lupeži smiluju. Ne samo to, pod svoje okrilje su stavili sudstvo, tužilaštvo i o svemu odlučuju. Nećemo se iznenaditi kada naprave spisak ko , kad i gde će završiti svoju istoriju i biti. Lupine su nas uzeli pod svoje, a vi imate zadatak samo da glasate za njih. Glasajte, biće vam bolje, al' malo sutra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
budžet penzije budžet Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana