Tekst objavljen: 28.06.2016 8:52        


Vlada Srbije je u maju tekuće godine ostvarila budžetski suficit od 1,8 milijardi dinara, pri čemu su prihodi iznosili 80,8 milijardi a rashodi 79,0 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije. Poreski prihodi su dostigli 70,6 milijardi dinara.

Budžetski suficit u maju 1,8 mlrd dinara

Po osnovu PDV-a u maju je naplaćeno 37,8 milijardi dinara, a prihod od akciza iznosio je 20,4 milijarde.
Prihod po osnovu poreza na dobit ima rastući trend s obzirom da se bliži rok za uplatu poreza po osnovu godišnjeg obračuna. Pošto je krajnji rok za obračun i uplatu 28. jun, ovog meseca se očekuje najveći prihod po osnovu ovog poreskog oblika, navodi se u Izveštaju o izvršenju budžeta za maj 2016, objavljenom na sajtu Ministarstva.

Neporeski prihodi su iznosili 9,9 milijardi dinara, a po osnovu donacija u budžet se slilo 0,2 milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 79,0 milijardi dinara. Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO).
Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19,0 milijardi dinara. Transferi OOSO iznosili su 17,9 milijardi, od čega je transfer PIO fondu iznosio 16,9 milijardi dinara.

U prvih pet meseci 2016. ostvaren je deficit budžeta Republike u visini od 11,3 milijardi dinara, a kada se u rashode uključe i projektni zajmovi koji nisu deo budžeta ali pripadaju nivou Republike, onda je budžetski deficit u posmatranom periodu težak 20,7 milijardi dinara.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova povećani su u periodu januar - maj tekuće godine za 4,8 milijardi dinara u odnosu na isti period prethodne godine.

Na nivou opšte države u prvih pet meseca je zabeležen deficit u iznosu od 23,9 milijarde dinara, pri čemu je u maju ostvaren suficit u iznosu od 2,8 milijarde.

Suficit je ostvaren najviše zahvaljujući prihodima na nivou lokalnih samouprava čemu je doprinela uplata tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu, ali i prihod od prodaje zemljišta koji je jednokratnog karaktera.

Na kraju maja zbirni suficit lokalnih samouprava iznosi 9,1 milijardi dinara.
Autonomna pokrajina Vojvodina je trenutno u deficitu od 0,1 milijardi dinara, a deficit Fonda SOVO je 0,3 milijarde.

PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 7,3 milijardi, s obzirom na značajan depozit iz prethodne godine kojim raspolaže.

Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 0,7 i 2,2 milijarde dinara, respektivno. Suficit RFZO je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 7,5 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
suficit budžeta budžet PIO fond novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana