Zvanični kurs Evra za dan 20.10.21. :: 117.5811 rsd
Tekst objavljen: 10.08.2018 10:48        


Ček na poček u Srbiji danas uglavnom služi da se podmire troškovi ishrane. Osnovne potrepštine porodice otplaćuju na četiri, do čak deset meseci na odloženo. Čekova je sada najviše u kasama prehrambenih trgovaca koji odobrvaju i najduže rokove plaćanja. Sve manje se koriste za kupovinu nameštaja i tehnike, jer traže mnogo vrednosnih papira koje banke daju bukvalno na kašičicu.

Ček od 5.000 ne podmiruje nedeljne potrebe porodice

Za prvih šest meseci ove godine ispisali smo 3,9 miliona čekova i utrošili više od 17,4 milijarde dinara plaćajući robu i usluge, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. To je gotovo 148 miliona evra koje smo "iscepali" na više rata ili plaćajući na odloženo.

Iako se čini kao ogroman iznos, učešće čekova u ukupnom prometu trgovaca ipak je simbolično.

- Čekovi učestvuju od tri do pet odsto u našem prometu - kažu trgovci. Sigurno je da bi ih bilo mnogo više da banke nemaju stroga pravila kontrole prilikom njihovog izdavanja. Potrebe kupaca su sigurno mnogo veće, ali čekovi se sada puštaju tek u krajnjoj nuždi, ili za velika veselja poput slava, rođendana, obeležavanja praznika...

Trgovcima prehrambene robe nikad nije bilo povoljnije da kreditiraju kupce omogućavajući im da plaćaju na odloženo.

- Miran kurs dinara nam ide na ruku. Nema straha da će iznos dobijen za prodatu robu biti obezvređen tokom narednih meseci, na koliko je plaćanje odloženo - napominju kupci da je takva situacija u protekle dve, tri godine.

Po jednom čeku, u proseku, ispisujemo 4.506 dinara. I trgovci i potršači su saglasni da je maksimalno dozvoljena vrednost čeka mala i da ne može da podmiri ni nedeljne potrebe porodice. Posebno ako se u korpi nađu i sredstva za higijenu.

Bankari, pak, sa druge strane, nemaju nameru da povećaju ovaj maksimum koji je već punih deset godina na ovom nivou. Sa 3.000 na 5.000 dinara limit je povećan odlukom iz decembra 2007. godine, a primena je počela od 1. januara 2008. U bankama nemaju nameru ni da klijentima olakšaju put do čekova, jer većina banaka insistira na platnima karticama, na kojima ima zaradu. Pokušaj pojedinih bankara da ućare i na čekovima, uvodeći trošak ležarine, nije dugo trajao. Novi popis NBS, čija primena počinje u mrtu 2019. godine, prisiliće banke da dobro razmisle pre nego što uvedu novi namet klijentima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina kupovina čekovima plaćanje čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana