EUR 118,41 USD 103,90 CHF 104,48

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 22.11.18. :: 118.4052 rsd

Tekst objavljen: 10.12.2013 13:30        


Kraćih zastoja u odobravanju subvencionisanih stambenih kredita ima, ali se očekuje da do kraja ove nedelje budu otklonjeni. U bankama potvrđuju da zastoja ima, ali da se očekuje da će donošenjem uredbe situacija biti rešena.

Čeka se i po mesec dana na subvencionisani kredit

Kada je došlo do promena u Vladi Srbije, ingerencije za subvencionisane stambene kredite sa jednog ministarstva finansija i privrede kojim je rukovodio Mlađan Dinkić, prebačene su na dva odvojena ministarstva - finansija i privrede, odnosno dva ministra Lazara Krstića i Saše Radulovića.

Primer u praksi

Vrednost nekretnine 100.000 evra
Učešće države 10.000 evra
Ušešće korisnika
kredita 10.000 evra
Kredit banke 80.000 evra
Kamatna stopa marža
(4,45%) + šestomesečni
EURIBOR (0,35%) = 4,85 evra
Rata 25 godina 460 evra
Rata poslednjih pet godina otplate 166 evra
U Komercijalnoj bancikažu da redovno obrađuju zahteve građana podnete za subvencionisane stambene kredite, a da one koje banka odobri prosleđuju na odobrenje u Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita.

- Odobrenje zahteva od NKOSK-a podrazumeva i rezervisanje novca iz budžeta RS namenjenih za finansiranje ove vrste kredita. Klijenti kojima je NKOSK odobrila kredite su blagovremeno obavešteni. Procedura realizacije subvencionisanih stambenih kredita podrazumeva da banka od NKOSK-a dobija ugovore koji su potpisani u Ministarstvu. U poslednje vreme ova procedura nešto duže traje - ukazuju u Komercijalnoj banci.

U bankama ističu da su ovi stambeni krediti uz subvenciju države naročito popularni jer Republika Srbija odvaja 10 odsto učešća, koje korisnik vraća bez kamate, i to poslednjih pet godina otplate, od ukupno 30 godina. I korisnik kredita mora da obezbedi 10 odsto učešća, dok 80 odsto od vrednosti nekretnine je kredit banke.


Za ove zajmove definisana je i kamatna stopa koja iznosi maksimalnih 4,5 odsto marže plus šestomesečni Euribor, koji trenutno iznosi 0,35 odsto.

Uslovi za subvencionisani stambeni kredit

- da je podnosilac zahteva za kredit državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije
- da nije stariji od 70 godina na dan dospeća poslednje rate
- da podnosilac zahteva, kao i njegov supružnik, ne poseduje u svom vlasništvu stambeni objekat u celosti
- da podnosilac zahteva, kao i njegov supružnik, nema stambeni kredit u korišćenju, osim kredita za adaptaciju
- da mesečna zarada podnosioca zahteva, kao i njegovog supružnika, ne prelazi 150.000,00 dinara (pojedinačno)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina stana klijenti banke klijent banke banke krediti stambeni kredit stambeni krediti stambeni kredit subvencija subvencionisani stambeni krediti subvencionisani krediti stambeni kredit subvencija države krediti uz subvenciju države