Tekst objavljen: 06.10.2016 9:15        


Cena američke "lake" nafte porasla je danas u Njujorku na najviši nivo za tri meseca, približivši se koti od 50 dolara za barel, nakon što su najnoviji podaci ukazali na prošlonedeljni pad zaliha u SAD. 

Cena američke "lake" nafte na tromesečnom maksimumu

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u novembru poskupela je za čak 79 centi na 49,48 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je na trgovanju u Londonu koštala 49,39 dolara, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u decembru poskupela je za 85 centi, ili 1,7 odsto, na 51,72 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.

Cene naftnih fjučersa u Njujorku su porasle za čak 1,6 odsto nakon što su juče "skliznule" za 0,3 odsto, izveštava agencija "Blumberg", dodajući da su zalihe "crnog zlata" u SAD prošle nedelje pale za 7,6 miliona barela, prema danas objavljenom izveštaju Američkog instituta za naftu.

"Dogovor između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) bi mogao da sreže proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno i da poveća cene za čak 15 dolara za barel", izjavio je venecuelanski ministar za naftu.

Od prošlonedeljnog dogovora OPEK-a da, prvi put u osam godina, smanji proizvodnju, cene nafte su napredovale za oko deset odsto, navodi njujorška agencija.

OPEK, koji je u septembru proizveo rekordne količine, trebalo bi da na formalnom sastanku u Beču, 30. novembra, donese odluku o kvotama za svaku pojedinačnu članicu naftnog kartela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta nafta skuplja SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana