Zvanični kurs Evra za dan 25.10.21. :: 117.5803 rsd
Tekst objavljen: 10.03.2020 12:05        


Cena zlata premašila je 1.700 dolara za uncu i dostigla najveću vrednost od 2012. godine

Cena zlata dostigla najveću vrednost od 2012. godine

Rastu je, još jednom je "kumovao" korona virus, zbog čijih posledica investitori širom sveta sve masovnije izvlače novac iz akcija, i ulažu ga u zlato koje je u uslovima krize najsigurnija luka.

Juče je jedna unca dostigla vrednost od 1.700 dolara, što je njena najveća vrednost u poslednjih osam godina. Samo u jednom danu cena zlata je skočila za oko dva odsto, a toliki dnevni rast tokom prethodnih mesec dana nije bio retkost. Naprotiv, samo za poslednjih nekoliko meseci vrednost unce je porasla za više od 20 odsto, a zlato je dobijalo na vrednosti i tokom prošle godine.

Početkom prošle godine jedna unca je vredela 1.290 dolara, što znači da se samo na njoj za godinu dana moglo zaraditi više od 400 evra.

Branislav Jorgić vlasnik istoimene brokerske kuće i dugogodišnji učesnik na srpskom tržištu kapitala kaže da u Srbiji nije razvijena tradicija investiranja u zlato, ali da se u poslednje vreme sve više ljudi interesuje za ovaj način ulaganja.

"Zlato je dugoročna investicija koja među ulagačima postaje popularna naročito u krizi. U trenucima berzanskih kriza i pada cena akcija, kao što je to sada slučaj, investitori beže u sigurnije i stabilnije plasmane. Između ostalog to je investiranje u zlato, što za posledicu i ima aktuelni skok cene unce", objašnjava Jorgić za "Blic Biznis".

Jorgić objašnjava da se iz Srbije zlato na svetskim tržištima kapitala može kupiti posredstvom neke od banaka koje trguju na inostranim tržištima, kojih je danas sve više.

"Nećete dobiti zlato kao polugu, već potvrdu da ste vlasnik neke imovine u zlatu. To je pohranjeno u trezorima, najčešće u Švajcarskoj i kada vam zatreba novac praktično prodate potvrdu i dobijate svoj novac", navodi Jorgić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Važan savet

U prethodne dve godine ulaganje u zlato pokazalo se i kao dobra kratkoročna investicija. Poznavaoci, međutim, često savetuju da sav novac nikako nije dobro uložiti "u jednu korpu", već da je potrebno diversifikovati rizik.

Ukazuju, međutim, i da na odluku o investiranju često utiču različite okolnosti na tržištu. Tako se recimo, nekada, optimalan iznos kapitala koji se ulagao u zlato kretao od 5 do 10 odsto. Međutim, zbog geoekonomskih dešavanja svetu, kao i zbog novonastale situacije na svetskom finansijskom trzistu , procenat kapitala koji se alocira u zlato se osetno uvećao na oko 30 odsto.

Najbolji pokazatelj opravdanosti ulaganja u zlato jeste taj da razvijene države i do trećinu svojih deviznih rezervi alociraju u zlato. Lider Turske nedavno je kupio 2.300 poluga, Srbija 9 tona, a dve zemlje su panično počele da povlače rezerve iz Londona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zlato cena zlata skočila cena zlata 2012. korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana