Tekst objavljen: 15.01.2018 15:59        


Na svetskim tržištima su cene nafte porasle i u drugoj nedelji nove godine, za više od 3 posto, pa su dostigle najviše nivoe u tri godine, što se zahvaljuje smanjenju neravnoteže izmeđuponudei potražnje.

Cene nafte dostigle najviše nivoe u tri godine

Na londonskom tržištu cena barela je prošle nedelje porasla 3,3 posto, na 69,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,7 posto, na 64,30 dolara.

To su najviši nivoi cena od kraja 2014. godine, a njihov rast podržavaju procene da bi se uskoro mogle uravnotežitiponudai potražnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, još od januara prošle godine nastoje da smanjenjem proizvodnje uravnoteže velikuponudui nešto slabiju potražnju.

Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno potrajaće najmanje do septembra, a možda i kraja ove godine.

O tome će se odlučivati uskoro, kazao je prošle nedelje ruski ministar energetike Aleksander Novak, istaknuvši da se višak na tržištu smanjuje, ali daponudai potražnja još uvek nisu uravnotežene.

Podršku cenama pruža i snažan ekonomski rast najvećih svetskih ekonomija, što bi trebalo podstaći jaču potražnju za ‘crnim zlatom’.

Uz to, cene su polovinom prošle nedelje podržali podaci o neočekivanom padu proizvodnje i zaliha u SAD-u.

Proizvodnja je pala za 290.000 barela dnevno, na 9,5 miliona barela dnevno, pokazali su vladini podaci, dok su analitičari očekivali da će premašiti granicu od 10 miliona barela dnevno i približiti se nivou kakav trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija.

U prethodnoj nedelji su u SAD-u pale i zalihe sirove nafte, za gotovo pet miliona barela, na 419,5 miliona.

“Nepobitna je činjenica da su američke zalihe sirove nafte na najnižem nivou od avgusta 2015. OPEC je sve bliže željenom cilju svođenja industrijskih zaliha OECD-a na petogodišnji prosek”, kazao je Tamas Varga iz kompanije PVM Oil Associates.

Međutim, ulagače su u petak pokolebali podacikompanije Baker Hughes o povećanju broja naftnih postrojenja u SAD-u, što najavljuje povećanje proizvodnje.

Prema podacima te kompanije, prošle nedelje je broj tih postrojenja povećan za njih 10, što je najvećinedeljni rast od lanjskog jula. Tako su prošle nedelje bila aktivna 752 postrojenja, najviše od septembra.

Analitičari kažu da bi kretanje cena nafte između 65 i 70 dolara po barelu mogloda podstakne američke proizvođače na povećanje proizvodnje iz škriljca.

Zbog toga se procenjuje da bi idućih meseci proizvodnja u SAD-u premašiti granicu od 10 miliona barela, a to bi potkopalo nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženjaponudei potražnje, a time i povećanja cena.

“Ako gledate neke trenutne pokazatelje, oni govore da su cene nafte previsoke. No, s druge strane, postoji niz faktora koji podržavaju tržište”, kaže Robert Yawger, direktor odeljenja za energetiku u kompaniji Mizuho.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte nafta na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana