Tekst objavljen: 19.05.2015 10:12        


Cene nafte su danas bile mešovite, budući da su i dalje visoke globalne zalihe i slaba tražnja zasenili uticaj geopolitičkih tenzija na naftom bogatom Bliskom istoku, navode analitičari. 

Cene nafte mešovite, globalne zalihe i dalje visoke

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu poskupela je na Njujorškoj berzi 10 centi na 59,53 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi na 66,19 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Visoke globalne zalihe i slaba tražnja i dalje ograničavaju rast cena, uprkos tome što geopolitički nemiri podstiču zabrinutost oko dostave nafte sa Bliskog istoka, navodi tržišni strateg singapurske firme IG markets Bernard Ou, dodajući da su tržišta već "navikla" na nerede u tom regionu.

Pripadnici Islamske države (ID) osvojili su u nedelju komandni centar iračke vojske za provinciju Anbar u glavnom gradu te provincije Ramadiju, što ih dovodi na korak od osvajanja samog grada.

Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, nastavile su tokom vikenda sa bombardovanjem pozicija pobunjenika u Adenu, gradu na jugu Jemena, ubrzo pošto je istekao period petodnevnog humanitarnog prekida vatre, saopštili su vojni zvaničnici.

Jemen nije veliki proizvođač nafte, ali je njegova obala deo strateški važnog Bab el-Mandeb zaliva, između Crvenog mora i Adenskog zaliva, kojim prolazi oko 4,7 miliona barela nafte dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte cena nafte cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana