Tekst objavljen: 08.09.2015 9:57        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji bile mešovite nakon što su podaci iz Kine pokazali da je tražnja energenata u toj zemlji prošlog meseca bila slaba, navode analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 1,34 dolara na 44,71 dolar, dok je cena sirove nafte "brent" porasla za 44 centa na 48,07 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte mešovite nakon vesti iz Kine

Kineska Uprava carina je danas saopštila da je izvoz u avgustu pao 6,1 odsto na godišnjem nivou, nakon pada od 8,9 odsto iz jula, dok je uvoz istovremeno pao 14,3 odsto nakon pada od 8,6 odsto iz jula.

"Podaci iz Kine pokazuju da još uvek postoje slabosti u toj privredi, koja nastavlja da brine globalna tržišta", navodi tržišni strateg kompanije IG markets Bernard Ou.

Cene nafte su se našle pod pritiskom zbog zabrinutosti da će usporavanje kineske privrede umanjiti tražnju sirovina koja je doprinela snažnom rastu ekonomije Kine u protekle tri decenije.

Devalvacija juana iz avgusta podstakla je strahovanja širom sveta i dovela do kolapsa akcija na globalnim berzama, kao i do pada cena sirovina na 16-godišnji minimum.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta nafta cena nafte na berzi mešovite cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana