Tekst objavljen: 05.02.2016 12:53        


Cene sirove nafte su u današnjem trgovanju na azijskim tržištima bile mešovite uprkos slabljenju dolara, pošto je zabrinutost zbog prezasićenosti ponude nadvladala i razvejala nade u skorašnji dogovor između vodećih naftaša o smanjenju proizvodnje.

Cene nafte mešovite u azijskom trgovanju

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu se popela za 7,0 centi ili 0,22 odsto na 31,79 dolara za barel, dok je sirova nafta "brent" za aprilske isporuke skliznula za 6,0 centi ili 0,17 procenata, na 34,40 dolara, izveštava agencija AFP.

Cene oba tipa nafte su tokom dana dostizale više nivoe zahvaljujući slabljenju "zelene" valute.
Kako kaže za AFP Shailaja Nair, iz singapurške kompanije Plats za informacije iz energetskog sektora, malaksalost dolara ide na ruku cenama nafte.

"Dolar će uvek imati dodatni uticaj na cene sirove nafte... volatilnost dolara i volatilnost cene sirove nafte su postale konstanta u poslednje dve-tri nedlje", navela je Nair.

Nafta se trguje u dolarima i slabljenje američke valute čini ovu sirovinu jeftinijom za kupče iz zemalja čije su monete slabije, što utiče na povećanje tražnje za "crnim zlatom".

Ona dodaje da će predstojeći praznični vikend povodom dočeka lunarne Nove godine takođe doprineti zatišju na tržištu, ali da ne veruje u trajniji rast cena ukoliko situacija sa fundamentima ostane ista.
"Potražnja ne raste...preobilna ponuda će se nastaviti ako se proizvodnja ne smanji, a ne uočavamo naznake da će do toga doći", rekla je Nair.

Uprkos spekulacijama o mogućem dogovoru između proizvođača nafte za smanjenje proizvodnje, analitičari kažu da takav sporazum mora da uključi glavne igrače na tržištu.

"Ako izostanu veliki proizvođači poput Saudijske Arabije i Irana, ne vidim baš neku poentu od toga da druge članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) srežu proizvodnju. Sve ''rupe'' će brzo popuniti drugi proizvođači u borbi za veći tržišni udeo", navodi tržišni strateg u kompaniji IG Markets, Bernard Ou.

Prošlonedeljni oporavak cena nafte pogurale su priče o mogućoj saradnji Rusije i OPEK-a na smanjenju proizvodnje, ali su te priče usahnule nakon što su ih trgovci odbacili kao puka nagađanja, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte američki dolar cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana