Tekst objavljen: 27.03.2015 9:48        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, zaustavivši kratkotrajni trend rasta u vreme kada investitori procenjuju mogućnost prekida isporuke nafte sa Bliskog istoka zbog krize u Jemenu, navode analitičari. 

Cene nafte niže nakon nedavnog rasta

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 1,02 dolara na 50,41 dolar, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 95 centi na 58,24 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su tokom prethodna dva dana oštro porasle nakon što je Saudijska Arabija započela vazdušne udare protiv pobunjenih Huta u Jemenu kao podrška jemenskom predsedniku Anderabuu Mansuru Hadiju.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, pokrenula je napade protiv pobunjenih Huta u pokušaju da zaštiti jemenskog lidera čija je zemlja na ivici građanskog rata. Jemen je sve više podeljen između severa pod kontrolom Huta, koje navodno podržava Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

"Dešavanja u Jemenu dovela su do skoka cena nafte zbog strahovanja da će doći do prekida u isporuci", navodi istraživačka kompanija Kapital markets.

Drugi analitičari navode da je uticaj krize u Jemenu na naftno tržište ograničen zbog obilnih zaliha nafte u svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte nafta nafta na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana