Tekst objavljen: 27.03.2016 14:30        


Rast nedeljnih zaliha nafte u SAD odrazio se na prigušeno trgovanje i meštovite cene "crnog zlata" na tržištima u svetu, obnavljajući strahovanja trgovaca zbog kontinuirano prevelike globalne ponude ove sirovine. 

Cene nafte "talac" rasta američkih zaliha

Cene sirove nafte su pale, nakon što su SAD saopštile da su njihove zalihe porasle za 9,36 miliona barela prošle nedelje na 532,5 miliona barela, što je znatno iznad tržišnih očekivanja, izveštava agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju oslabila je za 13 centi na 39,66 dolara za barel, dok je nafta tipa "brent", takođe za majske isporuke, blago porasla za dva centa na 40,49 dolara.

"Ovako ogroman rast zaliha zaista upućuje na zaključak da, iako smo imali određeno labavljenje pritiska na cene, situacija sa ukupnom ponudom i dalje je neuravnotežena", izjavio je tržišni strateg kompanije CMC markets sa sedištem u Sidneju, Majkl Mekarti.

"To su velike brojke, i tržište ne može da ignoriše takve stvari", dodao je on.
Cene nafte su već dugo pod pritiskom pošto tražnja u državama vodećim potrošačima energije, poput Kine, nije "održala korak" s proizvodnjom, što je za posledicu imalo ogroman višak ponude na svetskim tržištima.

Jačanje američkog dolara izvršilo je dodatni pritisak na cene, nakon što je jedan zvaničnik Federalnih rezervi izjavio juče da bi SAD mogle da podignu kamatne stope već sledećeg meseca.

Rast vrednosti američke valute pogađa tražnju za sirovom naftom izraženom u dolarima, jer ona postaje skuplja kupcima iz zemalja čije su novčane jedinice slabije.

"Ocekivali smo da se jačanje dolara nastavi i to se zaista događa", rekao je Mekarti za Frans pres.
WTI nafta je prošle nedelje porasla iznad 40 dolara za barel prvi put od decembra prošle godine, podstaknuta oštrim padom vrednosti dolara.

Prošlonedeljnom rastu cena je doprineo i obnovljeni optimizam među trgovcima da će proizvođači "crnog zlata", uključujući i članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje na sastanku u Dohi 17. aprila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi proizvodnja nafte potrošnja nafte kina jačanje dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana