Tekst objavljen: 20.03.2015 10:27        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji bile različite, jer su analitičari upozorili na prekomerne globalne zalihe i jak dolar. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u aprilu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 16 centi na 43,80 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu poskupela 18 centi na 54,61 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte u Njujorku pale u Londonu porasle

"U ovom trenutku se čini da fluktuacije cena nema, jer su trgovci i dalje oprezni zbog prekomernih globalnih zaliha", izjavio je tržišni analitičar sidnejske kompanije "CMC markets", Rik Spuner, i dodao da nema naznaka o potencijalnom smanjenju globalnih zaliha nakon što je kuvajtski ministar za naftu rekao da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) zadržati aktuelni nivo proizvodnje kako bi sačuvale udeo na tržištu.

"Unutar OPEK-a, mi nemamo drugi izbor osim da zadržimo aktuelni nivo proizvodnje, jer ne želimo da izgubimo naš udeo na tržištu", izjavio je juče kuvajtski ministar Ali al-Omair novinarima u Kuvajtu, koji je ključna članica tog naftnog kartela koji proizvodi jednu trećinu svetske nafte.

I podaci iz Sjedinjenih Američkih Država govore da su zalihe u nedelji zakljucno sa 13. martom porasle 9,6 miliona barela, dok je proizvodnja takođe porasla za 0,6 odsto na 9,4 miliona barela.

Cene nafte su, kako podseća Frans pres, od juna prošle godine izgubile oko 60 odsto vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad i skok cene nafte Terminske cene nafte berza zalihe nafte sirova nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana