Tekst objavljen: 21.02.2017 10:01        


Nafta se drži iznad 53 dolara za barel, nakon što je prošle nedelje zabeležila najmanji obim trgovanja u 13 godina, jer investitori procenjuju situaciju gde, s jedne strane, SAD povećava bušenje a s druge strane Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanjuje proizvodnju. 

Cene nafte u raljama oprečnih aktivnosti u SAD i OPEK

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu, čije ugovaranje za taj mesec ističe sutra, porasla je za 38 centi na 53,78 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku u 10,24 časova pre podne po londonskom vremenu, izveštava agencija "Blumberg".

Ukupan obim trgovanja bio je oko 30 posto ispod 100-dnevnog proseka. U znatno življoj aktivnosti ugovaranja isporuka za april, cena WTI nafte je ojačala za 36 centi na 54,14 dolara po barelu.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u aprilu popela se za 44 centa na 56,25 dolara po barelu na ICE evropskoj verzi fjučersa sa sedištem u Londonu. Cena "brenta" je u petak takođe zabeležila porast od 16 centi na 55,81 dolar.

Američki naftaši su aktivirali prošle nedelje još šest bušotina, i sada ih radi ukupno 597, što je najviši nivo od oktobra 2015. godine, objavila je u petak kompanija "Bejker Hjuz", dodajući da su od početka ove godine povećali broj bušotina za 72.

Prema vladinim podacima, američka proizvodnja nafte je sada blizu najvišeg nivoa od aprila prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte svetske zalihe nafte opek-a cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana