Tekst objavljen: 12.05.2016 13:27        


Cene nafte su potonule danas u Aziji pošto su se investitori uzdržali od aktivnosti nakon ostvarenih dobitaka posle jučerašnjeg uzleta cena na najviši nivo u šest meseci, koji je bio podstaknut neočekivanim padom američkih zaliha "crnog zlata".

Cene nafte zaustavljene posle skoka na najviši nivo

Ministarstvo energetike SAD saopštilo je juče da su zalihe skliznule za 3,4 miliona barela prošle nedelje, pomutivši očekivanja analitičara koji su predviđali rast i signalizirajući snažnu tražnju u državi najvećem svetskom potrošaču nafte, prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju se navodi da je pala i američka proizvodnja nafte, što je pružilo nadu tržištu opterećenom upornom globalno preobilnom ponudom ove sirovine.

Na azijskom trgovanju, danas oko 3,45 časova po Griniču, američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pala je za 13 centi (0,28 odsto) na 46,10 dolara, a sirova nafta "brent" je pojeftinila za 16 centi (0,34 odsto) na 47,44 dolara po barelu.

Nafta WTI je juče skočila za 3,5 procenta, dok se "brent" popeo za 4,6 odsto, tako da su cene za oba tipa "crnog zlata" dostgle nivoe koji nisu zabeleženi od novembra 2015.

Trgovci "možda smatraju da su cene porasle previše. Oni ponekad nastoje da dođu do određenog nivoa na kom mogu da prodaju, a zatim da ostanu na toj poziciji ne izlažući se daljem riziku", kaže Bernard Ou, analitičar kompanije u IG Markets u Singapuru.

Vest o neočekivanom padu američkih komercijalnih zaliha sirove nafte "imala je veći efekat na cene, jer su oni (trgovci) očekivali rast zaliha", dodao je.

Mada prevelika ponuda i slaba potražnja za naftom i dalje opstaju, Ou napominje da kratkoročni poremećaji, poput velikog požara u kanadaskom, naftom bogatom regionu Alberta i zatvaranje glavnog Šelovog naftovoda u Nigeriji, nakon curenja, stimulišu rast cena.

"Ako pogledate trenutni trend cena nafte, to je stalni uspon. Ali, sve u svemu, osnovna slika se bitno nije promenila", rekao je on.

Analitičar za naftu i gas u kompaniji Ernst||Jang, Sandživ Gupta, ocenjuje da će "ubrzo tržište pomno tragati za indicijama o daljem kretanju cena na osnovu predstojećih pokazatelja o ekonomiji evrozone, i ključnih statističkih podataka iz Japana i SAD o ekonomskom rastu i inflaciji".

Sastanak naftnog kartela, Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koji je zakazan za 2. juni u Beču, takođe će uticati na tržište, dodao je Gupta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte nafta na berzi laka nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana