Tekst objavljen: 15.05.2017 8:59        


Cene hotelskog smeštaja u Grčkoj biće za oko 10 odsto veće ove sezone u odnosu na prošlu, dok se pansionske neće mnogo menjati, opšti je utisak turističkih agencija.

Cene smeštaja u Grčkoj biće za oko 10 odsto veće

Iako su sve domaće agencije aranžamane kupile još prošle godine, Grci su dobro ocenili rastuću popularnost svojih plaža, kao i to da im politička situacija u drugim turističkim zemljama ide na ruku, te su cene svojih usluga podigli unapred.

- Grčka ove sezone ima smanjenu konkurenciju kao turistička destinacija, pa je opšti utisak da su njihovi hotelijeri iskoristili priliku i uvećali cene u proseku za 10 odstoza sve kategorije hotela – rekao nam je Ivan Vlaho iz turističke agencije "Sabra", ali dodao da ovaj trend nisu sledili baš svi grčki hoteli.

Prosečna cena noćenja u, recimo, dvokrevetnoj sobi u Atini porasla je za evro u odnosu na prošli maj – sa 110 na 111 evra, dok je dvostruko jeftiniji i mnogo manje posećen ostao turski Istanbul, u kojem su brojni problemi snizili srednju cenu smeštaja na 56 evra po noći, statistika je sajta "Trivago".Trikovi grčkih hotelijara ne idu nam na rukuIskusni putnici koji već godinama letuju na helenskim obalama skok cena su mogli da predvide, te i da pribegnu trikovima koji su im uštedeli značajne svote.

- Bukiranje za Grčku ove godine je krenulo već od novembra i tada su klijenti mogli da rezervišu željenu destinaciju po povoljnim cenama i popustom čak do 50 odsto. Kako se leto približava, završavaju se popusti i postaje jasno da su cene ove sezone jače, to jest veće u odnosu na prethodnu u svim tipovima smeštaja- objasnio je Dušan Anastasov iz agencije "Big Blue".

Statistike "Trivaga" kažu da je prosečna onlajn cena za dvokrevetnu sobu u celoj Grčkoj (uključujući inajelitnije smeštaje, i najam apartmana) ovog maja iznosila 91 evro po noći, što je samo evro skuplje nego u maju 2016. godine.Ima i onih koji su snizili cenePoskupljenje ipak nije opšte, tako da su neki domaćini smanjili cene svojih usluga kako bi privukli više gostiju.

- Neki hoteli su skuplji, a neki jeftiniji i to uglavnom nije u vezi sa kategorizacijom. Na turističkoj je agenciji da obezbedi dobru cenu za svoje klijente - ako ona ima dugogodišnji kredibiliet na tržištu Grčke i mogućnost da unapred investira u zakup smeštajnih kapaciteta, svakako će dobiti bolju cenu od hotelijera. Primera radi, mi smo ove godine za hotel "Porto Carras Sithonia"sa pet zvezdica obezbedili svotu koja je povoljnija od nekih hotela sa manje zvezdica, ali samo zato što imamo ekskluzivan ugovor sa ovim hotelom – rekao nam je Miloš Jovović iz "Travellanda".

Cene kao u BeograduSve agencije se slažu se da vanpasionska potrošnja u Grčkoj neće menjati – cene u prodavnicama, tavernama, kafićima ostaju u rangu onih u Beogradu.- Cene su povoljne onoliko koliko su bile povoljne i svih prethodnih godina. To je jedan od razloga zašto je upravo Grčka prva destinacija u odabiru turista iz Srbije – dodao je Jovović.

Osim očekivanog cenovnika, procenjuje se da će i poboljšana infrastruktura privući još veći broj srpskih turista na grčko parče Mediterana.- Sve procedure na rezervisanja smeštaja, boravka u Grčkoj i prelaska granica su ostale iste. Onima koji se opredele za drumski saobraćaj, put će proći još brže zbog otvaranja deonice autoputa kroz Srbiju – dodao je Anastasov.

I turista koji stižu "s neba" ne manjka, te je na internacionalni aerodrom u Atini u prva četiri meseca 2017.godine pristiglo 7,3 odsto više putnika neko u prvom tercijalu prošle godine, prenosi sajt ekatherimi.comGrci se nadaju da će ove godine u njihovu zemlju pohrliti oko 30 miliona gostiju, čime bi po treći put oborili svoj turistički rekord.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka Grčka skuplji smeštaj cene smeštaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana