Tekst objavljen: 06.02.2014 10:24        


Samo četiri domaće kompanije: Farmakom, Interkomerc, Beohemija i Zekstra grupa duguju bankama u Srbiji, prema poslednjim dostupnim, zvaničnim podacima, više od pola milijarde evra, pišu Novosti i dodaju da su se ta preduzeća zaduživala kod mnogih banaka, od kojih su tri državne i jedna privatna završile u stečaju.

Četiri biznismena bankama duguju pola milijarde evra

Pretpostavlja se da će novi bilansi pokazati još veću zaduženost kompanija na čijem čelu su vodeći domaći biznismeni - Miroslav Bogićević, Goran Perčević, Željko Žunić i Dragan Đurić, navodi taj list i podseća da je Farmakom dugovao 37,3 milijarde dinara ili 328 miliona evra dok je Beohemija sledeća na listi zaduženosti sa 13,3 milijarde dinara ili 117 miliona evra.

Dodaje se i da Zekstra grupa Dragana Đurića, koji je nedavno bio i privođen, zvanično ima gotovo 50 miliona evra kredita u otplati.

Interkomerc je, pišu Novosti, najmanje zadužena kompanija od pomenute četiri. Njen zvanični dug pre godinu dana dostigao je 7,1 milijardu dinara, odnosno 62,4 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uz to, dnevni list Danas prenosi tvrdnje da "iste klijente kao Agrobanka i Univerzal banka ima bar još jedna domaća banka i da bi svaki dan trebalo očekivati da ona krene stopama ove dve upokojene finansijske ustanove".

Na optužbe Nebojše Divljana da je među odgovornima za krah Univerzal banke, gazda Interkomerca Goran Perčević je u izjavama medijima rekao da "očekuje da će ove godine nastaviti da redovno vraća dugove, nakon što izađemo iz restrukturiranja i računi nam budu odblokirani".

Istovremeno, vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević tvrdi da nema nikakav dug prema Univerzalu.

- Ništa ne dugujem i on to dobro zna. Zašto mene proziva? Zato što je dobio nalog od svog šefa (Miroslava) Miškovića. To je razlog. Oni su u jako dobrim odnosima. Oni sada imaju veliki problem sa Univerzal bankom jer su svi bitniji Miškovićevi partneri dobijali kredite od Univerzala i to u iznosu mnogo većem od 100 miliona evra - kaže Bogićević za Danas.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna banka Beograd Razvojna banka Vojvodine agrobanka univerzal banka Srbija dužnici zaduženost prezaduženost propale banke bankarsko tržište bankarski sektor banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana