Tekst objavljen: 11.07.2022 12:25        


Cigarete će poskupetti 14. jula, piše Nova.rs. Kako je "Blic Biznis" pisao nedavno najjeftnija paklica koštaće 300 dinara, a ona najskuplja 580. Razlog za to je uvećanje specifične akcize za dinar i po, a koja se dva puta godišnje, u januaru i julu, u skladu sa akciznim kalendarom koriguje. Potom sledi još 6 poskupljenja

Cigarete ponovo poskupljuju u četvrtak


Prema saznanjima "Blic Biznisa", država će po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79,75 dinara uzimati 81,25 dinara po pakli. Tom dinamikom, odnosno dva puta godišnje, sve do 2025. godine, će se uvećavati ovaj državni namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i propocionalana akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU.

Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, to je izuzetno skupo. Ako je za utehu, postoje i države gde je duvan jeftinijii i u proseku se kreće između 3,5 do 5,5 evra.

Ono što je za utehu to je da će poskupljenje biti postepeno ali je sasvim izvesno da pušače u Srbiji neće zaobići evropskia praksa u ovoj oblasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Inače, iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće uvećan narednih dana za dinar po milimetru što znači da i oni koji koriste ovaj užitak, će morati da izdvajaju više para kao i oni koji koriste sve popularniji nesagorevajući duvan, gde će paklica takođe poskupeti u proseku za 10 dinara.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cigarete cena cigareta poskupljenje cigareta akcize na cigarete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana