Tekst objavljen: 27.11.2017 9:20        


Cene nafte na svetskom tržištu porasle su prošle nedelje i dostigle najviše nivoe na američkom tržištu više od dve godine, jer je zatvaranje gasovoda između Kanade i SAD smanjilo snabdevanje najvećim svjetskim potrošačem nafte.

Cijene nafte porasle, čeka se odluka OPEC-a

Na londonskom tržištu cene bureta porasle su 1,8 procenata prošle godine, na 63,85 dolara, dok je prodaja na američkom tržištu pala 4,2 posto na 58,95 dolara, što je najviši nivo za više od dvije godine.
Oštar rast cena nafte u Sjedinjenim Državama rezultat je smanjene ponude preko ključnog Keistone naftovoda, donoseći naftu iz Kanade.

Zbog izlivanja nafte u cevovodu, isporuke američkim procesorima su smanjene, uz normalne uslove koji protiču oko 590.000 barela dnevno i skladišti u jastuku u Cushingu, Oklahoma.

Nije jasno kada će se isporuke putem ovog gasovoda obnoviti i do tada će prestati podržavati trenutne cijene nafte u Sjedinjenim Državama.

Podrška cijena takođe očekuje da će Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) i neki proizvođači van tog kartela produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do kraja 2018. godine.
Ovaj sporazum je postignut krajem prošle godine kako bi se smanjila neravnoteža između velikih ponuda i niže potražnje i biće važeća do kraja marta sledeće godine.

Očekuje se da će OPEC i njegovi partneri doći do sporazuma 30. novembra da bi postigli sporazum o produženju ovog sporazuma do kraja 2018. godine.

"Ali cene nafte bi mogle da padnu nedelju dana ako Rusija kaže da neće podržati sporazum OPEC-a", kaže Tarik Zahir, savetnika kompanije Tiche Capital.

Rusija, zapravo, šalje mešovite signale o produženju sporazuma.
Predsednik Vladimir Putin je u oktobru rekao da će Rusija podržati produženje sporazuma do kraja 2018. godine, ali nedavne izjave zvaničnika i ruske štampe stvorile su neizvesnost.

Ponuda OPEC-a za smanjenje ponude takođe podriva rast proizvodnje u SAD-u, koji je prošle nedelje dostigao rekordnih 9,66 miliona barela dnevno, što znači da je od sredine prošle godine porastao za 15 procenata.
Zbog toga se pažljivo nadziru naftni objekti Baker Hughes u Sjedinjenim Državama, a izveštaj kompanije pokazuje da je prošle nedelje broj ovih postrojenja porastao na devet, na 747.

Kako je u tom periodu bilo aktivno samo oko 450 biljaka, to pokazuje da proizvođači u Sjedinjenim Državama odgovaraju ovom nivou cijena nafte i povećavaju proizvodnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
barel nafte rast cene nafte nafta na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana